-

Sfinții Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol și Fotie

Scris de

Pe data de 6 februarie, în Biserica Ortodoxă, facem pomenirea Sfântului Ierarh Vucol, episcopul Smirnei, a lui Fotie, patriarhul Constantinopolului; a Sfântului Cuvios Varsanufie cel Mare.

Sfantul Vucol s-a nascut in partile Smirnei. A trait in vremea Sfintilor Apostoli. A fost hirotonit episcop de Sfantul Evanghelist Ioan. Nu s-a multumit sa stie ca exista persoane care vestesc invatatura lui Hristos, ci calauzit de Duhul Sfant, a convertit la crestinism multi pagani.

Inainte de a trece la cele vesnice, a lasat urmas pe Sfantul Policarp. Potrivit Traditiei, pe mormantul sau a crescut un copac, cu ale carui fructe erau vindecati bolnavii.

Sfantul Varsanufie cel Mare si Ioan Profetul, ucenicul acestuia, au trait in secolul al VI-lea, in timpul domniei imparatului Iustinian I (483-565). Au dus o viata ascetica in manastirea Avvei Serid din Palestina, langa orasul Gaza. Cei doi Sfinti Parinti au explicat foarte deslusit necesitatea calauzirii spirituale si a supunerii fata de un povatuitor duhovnicesc. Acesti Sfinti Parinti ne sfatuiesc sa nu facem nimic fara a-l intreba pe parintele nostru duhovnicesc.

Tratamentul prescris de parintele duhovnicesc trebuie sa fie adaptat personalitatii celui bolnav sufleteste, situatiei lui particulare, starii si dispozitiei lui sufletesti.

Insa, ei atrag atentia si asupra faptului ca este primejdios pentru un parinte duhovnicesc sa nu dea atentie propriei mantuiri si sa se concentreze in exclusivitate asupra rolului sau de povatuitor spiritual: "Dumnezeu stie ca daca nu port grija de mantuirea mea, de unde sa am putere sa va ajut voua?"

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 6 februarie, se face pomenirea Sfintilor Paul Miki, Doroteea si Teofil.

„Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Parinte ierarhe Vucol, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!”.