-

Sfântul Isidor Pelusiotul

Scris de

Pe data de 4 februarie, în Biserica Ortodoxă, facem pomenirea Sfântului Isidor Pelusiotul. Acesta este unul dintre sfinții care s-au nevoit în Egipt. De la el ne-au rămas multe pilde, în scrisori.

Născut în anul 360, Isidor era rudă cu Teofil, arhiepiscopul Alexandriei și cu Sfântul Chiril al Alexandriei. A imbracat viata monahiceasca inca de tanar in muntele Pelusion, in vremea imparatului Teodosie cel Mic.

Istoricii vremii marturisesc cu despre viata sfanta si intelepciunea cu care a fost daruit Sfantul Isidor. De la acesta ne-au ramas multe cuvinte folositoare, indeosebi sub forma de scrisori.

Pe Paladie, episcopul Elinopoliei, il invata sa se fereasca de vorba cu partea femeiasca, pentru ca acesta se lauda ca nu primeste nicio vatamare atunci cand vorbeste cu femeile: "De vorbele femeiesti fugi pe cat poti, bunule barbat. Caci celor ce au treapta preotiei, mai sfinti si mai curati se cade sa fie decat acei care s-au dus in munti si in pustie. Pentru ca acestia au grija de sine si de popor.

Una dintre cele mai celebre ziceri ale sale o gasim in Patericul egiptean: “Viata fara cuvant e mai buna decat cuvantul fara viata. Caci si tacand e folositoare; cuvantul si strigand supara. Daca se intalnesc cuvantul si viata, desavarsesc un simbol al intregii filosofii”.

Mai ne invata ca cel imbunatatit se cade sa nu se mareasca pentru lucrurile sale cele bune, ci cele smerite sa le socoteasca pentru sie.

"De este in cineva gand smerit, faptele bune ale aceluia se fac mai luminoase, iar de nu este cu gandul smerit, apoi si faptele bune cele luminoase, se intuneca si cele mari se micsoreaza. Drept aceea, de voieste cineva sa-si arate faptele sale bune, sa nu le socoteasca mari, caci atunci mari se vor afla".

Sfantul cuvios a trecut la Domnul in jurul anilor 435-440, admirat de toti si cinstit ca sfant inca din timpul vietii.

Tot astazi facem pomenirea Sfantului Mucenic Teoctist; Sfantului Cuvios Ioan din Irinopole; Sfantului Sfintitului Mucenic Avramie.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 4 februarie, se face pomenirea Sfantului Gilbert.

”Prea Cuvioase Parinte Isidor, roaga-te lui Hristos Domnul Dumnezeul Nostru sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!”.