-

Sfântul și Dreptul Simeon; Sfânta Proorociță Ana

Scris de

Pe data de 3 februarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului și Dreptului Simeon și a Sfintei Proorocițe Ana. Sfântul SImeon vestește Fecioarei Maria răstignirea lui Iisus.

Vechiul Testament a fost tradus din limba ebraică în limba greacă, de către 70 de înțelepți, din porunca lui Ptolomeu, regale Egiptului. Potrivit traditiei, printre acestia s-a numarat si Sfantul si Dreptul Simeon. In momentul in care a ajuns la textul din Isaia 7,14: "Iata fecioara va lua in pantece si va naste fiu“, a inlocuit cuvantul "fecioara" cu "femeie", gandind ca nu este posibil ca o fecioara sa nasca. Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu o sa moara pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara.

La 40 de zile de la nasterea lui Hristos, se implineste fagaduinta facuta de Dumnezeu, caci Sfantul si Dreptul Simeon, indemnat de Duhul Sfant, va lua in brate pe Cel nascut din Fecioara si va spune: "Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta". "Acum slobozeste" inseamna acum am inteles ca s-a implinit ceea ce s-a fagaduit.

Aceasta rugaciune "Acum slobozeste", este rostita de noi, la fiecare slujba a Vecerniei, adica la inceputul unei zile liturgice.

Dreptul si Sfantul Simeon a vestit si rastignirea lui Hristos, in momentul in care ii spune Fecioarei Maria ca prin sufletul ei va trece sabie.

In aceasta icoana, Maica Domnului apare fara pruncul Iisus, fiind reprezentata cu sapte sabii care ii strapung pieptul. Sfanta Proorocita Ana era o vaduva de 84 de ani, fiica lui Fanuel. Aceasta nu se departa de templu, slujind noaptea si ziua in post si rugaciune. Aducea jertfa pentru cei ce erau nedreptatiti si aveau nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.

Tot astazi facem pomenirea Mucenicilor Adrian si Evul; Sfantului Claudiu.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 3 februarie, se face pomenirea Sfintilor Blaziu, Oscar si Simeon Batranul.

,,Mai-marilor Voievozi ai ostilor ceresti, rugamu-va pe voi, noi, nevrednicii, ca sa ne acoperiti pe noi prin rugaciunile voastre; izbavindu-ne din nevoi, ca cei ce sunteti mai-mari peste cetele puterile celor de sus. Amin!”.