-

Întâmpinarea Domnului

Scris de

Pe data de 2 februarie, în Biserica Ortodoxă, se prăznuiește ziua Întâmpinării Domnului și Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, fiind ziua când L-a primit dreptul Simeon în brațele sale.

Dupa 40 de zile de la naşterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului. După Legea lui Moise, femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile.

La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu şi aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării. Preasfânta Fecioară, Maica Domnului, nu avea nevoie de purificare deoarece ea a născut fără stricăciune pe Izvorul Curăţiei şi Sfinţeniei. Cu toate acestea, ea s-a supus cu smerenie Legii timpului.

Intampinarea Domnului sau aducerea Lui spre inchinare a ramas ca pilda si la noi, ca indatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserica, la patruzeci de zile dupa nastere, pentru molifta de curatirea lor si inchinarea pruncilor la sfintele icoane.

In ce priveste pruncul, preotul se roaga ca Dumnezeu sa-l creasca, sa-l binecuvinteze si sa-l sfinteasca, randuindu-i dupa aceasta pregatire luminarea botezului.

In ziua Intampinarii Domnului, parintele si dreptul Simeon traia in Ierusalim. Acestuia I s-a proorocit ca nu va muri până nu va vedea pe Mesia cel promis. Sfantul Simeon s-a dus la Templu când Sfânta Fecioară Maria şi Sfantul Iosif veneau cu Pruncul Iisus să împlinească Legea.

Simeon Iubitorul de Dumnezeu l-a luat pe prunc în braţe şi mulţumind Domnului, a rostit cuvintele pe care le auzim in slujbele vecerniei: "Acum slobozeşte pe robul Tău”. La templu se afla şi proorociţa Ana; si venind ea în acet ceas, lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim.

În icoana care reprezintă această sărbătoare proorociţa Ana ţine un pergament în mână pe care scrie: "Acest prunc a adus cerul şi pământul."

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este una din cele mai vechi sărbători religioase creştine, fiind intocmita in secolul al III-lea.

Tot in aceasta zi se face pomenirea Cinstirii Icoanei Maicii Domnului, numita "Îmblânzirea inimilor împietrite" sau "Profeţia lui Simeon".

In Biserica Romano Catolica, pe data de 2 februarie, se face praznuirea Intampinarii Domnului.

„Bucura-te cea plina de dar, Nascatoare de Dumnezeu, ca prin tine a rasarit Soarele Dreptatii, Hristos Dumnezeul nostru. Amin!”