-

Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul

Pe data de 29 ianuarie, în Biserica Ortodoxă, facem pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul. El a fost unul dintre cei mai însemnați ucenici ai Sfântului Evanghelist Ioan.

Data de nastere a Sfantului Ignatie Teoforul nu se cunoaste cu exactitate, insa cunoastem data trecerii sale la cele vesnice: 20 decembrie, 107. Sfantul Ignatie, impreuna cu Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfantului Ioan Evanghelistul.

Sfantul Ignatie se pare ca a fost hirotonit episcop de Sfantul Apostol Petru. Numele „Teoforul” inseamna „purtator de Dumnezeu“. Potrivit traditiei ar fi fost copilul pe care Hristos Dumnezeul nostru l-a luat in brate pentru a-l arata ucenicilor Sai ca model de smerenie.

Sfantul Ignatie a suferit moarte martirica la Roma, in timpul domniei imparatului Traian (98-117). A fost arestat, impreuna cu alti crestini, in timpul persecutiei din Antiohia si pedepsit cu moarte prin aruncare la fiare in amfiteatrul de la Roma.

Sfantul Ignatie implora pe romani sa nu mijloceasca in fata autoritatilor imperiale pentru a dobandi achitarea lui: „Lasati-ma sa fiu mancare fiarelor, prin care pot dobandi pe Dumnezeu. Sunt grau al lui Dumnezeu si sunt macinat de dintii fiarelor, ca sa fiu paine curata a lui Hristos“.

Cativa crestini au adunat ramasitele sale din amfiteatrul de la Roma si le-au adus in Antiohia. La 29 ianuarie facem pomenirea aducerii moastelor Sfantului Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.

Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Mucenic Filotei; Sfintilor Mucenici Silvan, episcopal; Luca, diaconul; si Mochie, citetul; Sfantului Mucenic Varsemeu; Sfantului Mucenic Dimitrie Hiotul.

Pe data de 29 ianuarie, in Biserica Romano-Catolica, se face pomenirea Sfantului Valeriu.

„Partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite Mucenice Ignatie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!”.