-

Sfântul Efrem Sirul

Pe data de 28 ianuarie, în Biserica Ortodoxă, facem pomenirea Sfântului Efrem Sirul. Acesta este supranumit și „Harpa Duhului”. De la Sfântul Efrem ne-au rămas mai mult de 400 de imne. 

S-a născut în jurul anului 306, în Nisibis, în Siria. In ciuda persecutiilor lui Diocletian, si in ciuda faptului ca in Nisibis isi aveau salas o multime de religii pagane, Sfantul Efrem a crescut intr-o atmosfera crestina autentica.

Mai mult, Sfantul Efrem a crescut sub indrumarea Sfantului Iacob, primul episcop din Nisibis, ales in 308. Efrem este botezat de tanar si apoi hirotonit diacon.

Dupa ce orasul scapa de trei asedii ale persilor, Sfantul Efrem afirma ca acestea s-au datorat rugaciunilor Sfantului Iacob.

Imparat Iulian Apostatul, in urma unei campanii militare dezastruoase, este silit sa incheie o pace prin care cedeaza Nisibisul persilor. Sfantul Efrem se refugiaza astfel in Edessa, de aici va face o calatorie in Cezareea Capadociei pentru a se intalni cu Sfantul Vasile cel Mare. In anul 373 sau 379, trece la Domnul.

De la Sfantul Efrem ne-au ramas peste 400 de imne. De asemenea avem si predici, dar si cateva scrieri teologice. Cu siguranta cea mai cunoscuta compozitie a sfantului este rugaciunea care ii poarta si numele, care a intrat si in slujbele Bisericii din Postul Mare.

Tot astazi, facem pomenirea Cuviosului Paladie; Sfantului Cuvios Iacov Sihastrul; Sfintei Haris; Sfantului Cuvios Isaac Sirul, episcop de Ninive.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 28 ianuarie, se face pomenirea Sfantului Toma de Aquino, Fericitei Olimpia.

„Harul ce izvoraste din gura ta, cuvioase, a umplut de apele vietii Biserica, revarsand asupra noastra apa pocaintei. Parinte Efrem, roaga-te lui Hristos, Dumnezeul nostru sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!”.