-

Sfântul Macarie cel Mare

Pe data de 19 ianuarie, in Biserica Ortodoxa, facem pomenirea Sfantului Macarie cel Mare. Acesta este cunoscut si sub numele de Macarie Egipteanul, fiind unul dintre marii Sfinti Parinti ai pustiei.

Macarie era de origine egiptean, dintr-un sat numit Ptinapar, provenind dintr-o familie crestina. Parintii lui l-au silit sa se insoare, insa, el a fugit de o viata lumeasca si dupa moartea parintilor, a ales sa traiasca viata pustniceasca.

Curand ajuns, insa, in pustie Macarie a ajuns sa fie puternic ispitit de diavol prin felurite incercari, dar prin staruinta si dragostea cea mare pentru Hristos, fericitul a biruit si s-a facut pilda a vietii ingeresti in trup.

In multe randuri Macarie s-a luptat fatis cu puterile necurate, dar cel mai bine vedem desavarsirea acestui minunat sfant in relatarea sfarsitului sau: „ Macarie sarutand pe toti cei ce erau langa dansul si pentru dansii rugandu-se, si-a ridicat ochii si mainile spre cer, zicand cel mai de pe urma cuvant: In mainile Tale, Doamne, imi dau duhul meu”. Si si-a dat sufletul, lasand multa plangere ucenicilor.

Cuviosul Pafnutie, unul din ucenicii lui Macarie ne povesteste despre sfarsitul acestuia: acel sfant suflet, fiind ridicat de heruvimi spre cer si suindu-se, unii din parinti priveau cu ochii sufletesti spre diavolii cei din vazduh cum stau departe si strigau: „O! De ce slava te-ai invrednicit, Macarie".

Iar Sfantul le raspundea: "Nu, caci inca ma tem, pentru ca nu ma stiu de am facut vreun lucru bun". Apoi vrajmasul striga: „Cu adevarat ai scapat de noi", iar Sfantul le raspundea: „Ba nu, caci imi mai trebuie ceva ca sa scap". Si fiind ajuns inauntrul portilor ceresti, diavolii plangand, strigau: „A scapat de noi, a scapat!". Iar el cu mare glas le-a raspuns: „Cu adevarat am scapat de mestesugirile voastre, cu puterea Hristosului meu fiind ingradit".

Tot astazi facem pomenirea Sfantului Ierarh Marcu, mitropolitul Efesului; Sfintei Mucenite Eufrasia.

In Biserica romano-catolica pe data de 19 ian – Sf. Marius si Marta soti.

„ Locuitor al pustiei si inger in trup te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, Parintele nostru Macarie. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa dea mantuire sufletelor noastre. Amin!”.