-

Sfinții Atanasie și Chiril

Pe data de 18 ianuarie, în Biserica Ortodoxă, îi pomenim pe Sfinții Atanasie și Chiril, episcopii Alexandriei. Aceștia au luptat împotriva a două mari erezii: arianismul si nestorianismul. 

Sfantul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325. Loc unde a combatut erezia lui Arie (arianismul), care sustinea ca Fiul lui Dumnezeu este cea dintai fiinta creata.

Sfantul Atanasie s-a nascut in anul 295, in Alexandria. A fost facut citet in anul 312 si diacon in 318, data dupa care a ajuns secretarul patriarhului Alexandru.

Ca diacon si secretar, acesta il insoteste pe patriarh la Sinodul de la Niceea, unde joaca un rol decisiv in combaterea arianismului. Datorita scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a combatut erezia lui Arie si a formulat un simbol de credinta, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, in care se afirma ca Fiul este nascut din vesnicie din Tatal si deofiinta cu El.
Sfantul Atanasie este ales episcop al Alexandriei, pe 8 iunie 328, odata cu moartea Sfantului Alexandru. A trecut la cele vesnice la 2 mai 373.

Sfantul Chiril al Alexandriei l-a combatut pe Nestorie in Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie sustinea ca in Iisus Hristos exista doua-persoane - persoana divina a Fiului lui Dumnezeu, nascut din Tatal mai inainte de toti vecii si persoana umana sau istorica a lui Iisus Hristos, cu care s-a nascut din Fecioara Maria. De aceea erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism.

Aceasta conceptie eretica despre existenta a doua persoane in Iisus Hristos ducea la afirmatia ca Dumnezeul-Tatal a avut doi fii.

Consecinta acestei erezii era ca Fecioara Maria n-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu ca sa merite a fi numita "Nascatoare de Dumnezeu" ci a nascut pe omul Hristos.

Datorita Sinodului de la Efes, i se recunoaste Fecioarei Maria atributul de Nascatoare de Dumnezeu.

In Biserica romano-catolica pe data de 18 ian – Duminica a 2 de peste an.

„Cu faptele dreptei credinte stralucind si toata credinta cea rea starpind, biruitori ati fost, parintilor Atanasie si Chiril, Biserica foarte impodobind. Amin”.