-

Sfântul Antonie cel Mare

Pe data de 17 ianuarie, în Biserica Ortodoxă, facem pomenirea Sfântului Antonie cel Mare. Se știe că acesta a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea și la începutul secolului al IV-lea.

Este socotit creatorul vietii monahale din istoria bisericii crestine. S-a nascut in jurul anului 250, in Egiptul de Mijloc, intr-o familie crestina.

Dupa moartea parintilor a vandut mostenirea ce i-a revenit, a impartita banii saracilor si a inceput sa practice asceza. La varsta de 35 de ani s-a asezat intr-o fortareata ruinata, pe malul drept al Nilului, unde s-a nevoit 20 de ani, formand mari colonii ascetice. Cele mai vestite fiind cele din Nitria si Sketis.

Desi nu stia carte, Sfantul Antonie cel Mare, a participat activ de pe pozitia lui la multe evenimente ale vremii sale. Lupta cu arianismul, cu schismele, cu paganii.

A trecut la cele vesnice in anul 356, la varsta de 105 ani, pe muntele Kolzim, aproape de Marea Rosie. A fost inmormantat de doi mucenici ai sai, intr-un loc tainic, dupa porunca sa: „ Sa nu lasati pe nimeni sa ia trupul meu si sa-l duca in Egipt, ca nu cumva sa-l puna in casele lor, dupa cum au obiceiul, caci pentru aceasta am venit aici in munte. Voi ingropati trupul meu si sub pamant ascudeti-l. Impartiti hainele mele si dati lui Atanasie episcopul un cojoc si haina pe care mi-o asternusem, pe care el mi-a dat-o nefolosita, iar la mine s-a invechit.

Celalalt cojoc dati-l lui Serapion, episcopul; voi tineti haina cea de par, si mantuiti-va fiilor, fiti sanatosi". Dupa ce zice acestea, ii binecuvanteaza si ii saruta, iar ucenicii au vazut ingerii care venira la dansul si bucurandu-se de dansii, si-a dat sufletul.

Informatii culese din cartea preotului doctor profesor Nechita Runcan – „Istoria literaturii patristice din perioada sinoadelor ecumenice”.

Din Patericul Egiptean, „patericul” vine de la „patir”, care in limba greaca inseamna „tata”. Asadar putem spune invataturi ale parintilor duhovnicesti, sau invataturi ale batranilor. Desi exista un pateric al Lavrei Pecerska, un pateric antonit, un pateric din Sinai, patericul romanesc si altele, niciunul nu este mai de valoare ca patericul egiptean. Acesta incepand cu invataturile Sfantului Antonie cel Mare. Ava Antonie.

Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Cuvios Antonie cel Nou.

In biserica Romano-Catolica, pe data de 17 ianuarie, se face pomenirea Sfantului Athonit.

„Locuitor al pustiei si inger in trup, Parintele nostru Antonie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa dea mantuire sufletelor noaste. Amin!”.