-

Mircea cel Bătrân 600. Voievodul pentru care s-a cerut canonizarea

În fiecare an, pe 31 ianuarie, la Mănăstirea Cozia, din staţiunea Călimăneşti - Căciulata, este comemorat Mircea cel Bătrân şi Mare şi sunt evocate momentele de glorie ale domniei.

Şi de această dată, slujba de pomenire va fi ţinută de către Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie.

Anul acesta, pe 31 ianuarie, se împlinesc 600 de ani de la trecerea la cele veşnice a unuia dintre cei mai de seamnă domnitori români, alături de Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş (care i-a fost nepot) şi Mihai Viteazul. 

În anul 2006, la trecerea a 620 de ani de cand Mircea cel Batran a urcat pe tronul Tarii Romanesti, deputatul PNL de Valcea, Emilian Valentin Francu, a propus canonizarea voievodului roman. Intre motivele invocate de deputat se gasesc vocatia de mare ctitor de biserici si manastiri a marelui domnitor, intre care cea mai de seama este Cozia, rolul sau important in apararea ortodoxiei si incercarea de unificare a Bisericii crestine prin trimiterea unei delegatii importante la Conciliul Ecumenic de la Constanta (Elevetia), din 1417. Valentin Francu este de parere ca batalia de la Rovine, din 1394, elogiata de Eminescu in Scrisoarea a III-a, in care Mircea a invins oastea lui Baiazid, de 40 de ori mai numeroasa decat a sa, a fost "o minune dumnezeiasca, de felul celor pe care biserica le pune in evidenta intotdeauna cand trece pe cineva in randul sfintilor".

Biserica Ortodoxa Romana a luat atunci act de aceasta propunere. Parintele Consilier Patriarhal Constantin Stoica a declarat ca nu ar fi exclus ca in viitor Mircea cel Batran sa fie canonizat, tinandu-se cont de faptele sale, care atesta credinta in Dumnezeu si marele sau merit in apararea ortodoxiei.

"Propunerea trebuie facuta si din partea ierarhilor de la Valcea, apoi exista o comisie care analizeaza toate dosarele propuse si, daca se constata ca toate conditiile de canonizare sunt intrunite, se va proceda in consecinta", a spus preotul Constantin Stoica. Pe lista viitoarelor canonizari se afla domnitorul Neagoe Basarab, precum si Horia, Closca si Crisan, stiut fiind ca avem deja doi domnitori intre sfinti: Stefan cel Mare si Constantin Brancoveanu. 

Propunerea de canonizare a lui Mircea cel Mare, preluata in parlament acum 12 ani, a venit din partea Arhiepiscopului Varsanufie al Ramnicului. Acesta a formulat pentru prima data dorinta de canonizare a voievodului Mircea cel Mare, de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc azi, 21 ianuarie 2018, 600 de ani. Tot in acest an se vor sarbatori si 620 de ani de la Sfintirea Manastirii Cozia, ctitoria lui Mircea cel Batran, in care se afla locul sau de veci.

Articole înrudite