-

Liderii bisericilor creştine din Ierusalim acuză măsurile fiscale

Liderii bisericilor creştine din Ierusalim acuză măsurile fiscale şi ameninţă cu închiderea locurilor sfinte, în încercarea de a evita plata impozitelor pentru activităţile economice.

Lăcaşele de cult unde au loc rugăciuni sunt scutite de impozitul funciar, potrivit legii israeliene, nu şi activităţile economice de pe terenurile care generează venituri. 

Liderii Bisericilor Romano-Catolică, Greco-Ortodoxă și Armeană amenință că vor închide accesul la Biserica Sfântului Mormânt pentru a protesta împotriva obligațiilor fiscale, după ce au fost publicate avizele municipalității pentru neplata impozitelor la activitățile economice.

Substratul măsurilor ecleziastice este în divergențele dintre autorități și Biserica Greacă, în special, cu privire la terenurile mari pe care le deține Patriarhia Greacă în cartiere de lux ale Ierusalimului. Pe aceste terenuri, care, prin tranzacții dubioase, au ajuns în mâinile unor speculanți, se obțin venituri care trebuie impozitate.

Din punct de vedere istoric, toate bisericile dinȚara Sfântă dețin terenuri, în special cele ortodoxe, cu mari suprafețe. În Israel, conform legilor existente, lăcașurile de cult sunt scutite de taxe municipale pe clădiri, doar în cazul în care servesc pentru rugăciuni. Dacă pe terenurile din proprietatea bisericilor funcționează unități economice sau au loc alte activități supuse regimului fiscal, bisericile trebuie să plătească taxe ca oricare alt întreprinzător. Era normal ca guvernul să se sesizeze, întrucât negocierile nu au avut un final pozitiv.

Se vehiculează ideea exproprierii, dacă nu vor fi achitate impozitele către stat.

Sursa: RADOR

Articole înrudite