-

”Cealaltă Ţară Sfântă” – o călătorie pe urmele beduinilor

Toată lumea ştie că Israelul este „Pământul Făgăduinţei“, însă mare parte din evenimentele descrise în Biblie se petrec, de fapt, pe teritoriul aflat acum în granițele Iordaniei.

Regatul Haşemit al Iordaniei le dezvăluie celor ce ajung pe aceste meleaguri, o mare parte a istoriei religioase consemnate în Biblie, dar şi una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne – Petra, fascinantul oraş din pustietate.

Dacă vreţi să ajungeţi pe urmele beduinilor de odinioară, Iordania este locul potrivit. Se află la un zbor de numai două ore şi jumătate de România, nu impune viză şi ascunde obiceiuri fascinante pentru orice călător. Mai mult decât atât, Iordania este propusă ca destinaţie de top a acestui an, aşa că nu trebuie să o rataţi!

Ţară micuţă, aflată în Orientul Mijlociu, Iordania este plină de paradoxuri: se învecinează cu Siria în nord şi Irak în est, dar este foarte sigură; nu are petrol, dar gaseşti hoteluri ca-n Dubai; cea mai mare parte a ţării este un deşert arid, dar legume şi fructe găseşti din abundenţă şi la preţuri foarte mici. Spre deosebire de ţara noastră, Iordania are autostrăzi, în timp ce aeroportul din Amman este o bijuterie. Deşi este o ţară predominant musulmană, cu 92% din populaţie adeptă a Islamului, numele ţării este de sorginte biblică. Acesta provine de la numele râului Iordan, care, la rândul său, vine din Or Dan, acesta fiind unul dintre cei 12 fii ai lui Iacob din Geneză.

Optsprezece coline înalţă clădirile cu acoperiş plat ale capitalei Amman, pentru o panoramă frumoasă a îndepărtatei văi a Iordanului. Zona de afaceri cu zgârie- norii săi se vede ca o mică oază într-o vale, rătăcită în culoarea deschisă a capitalei, dată de piatra de calcar bej. În soarele puternic şi de la înălţimea de 837 de metri a Dealului Fortăreţei, oraşul Amman apare alb şi întins, fără oprelişti în expansiunea sa ambiţioasă.

Principala atracţie turistică a Iordaniei nu este capitala Amman, ci oraşul Petra. Oraşul a fost declarat una din cele şapte minuni ale lumii moderne, într-o zi specială: pe 7, a 7-a, 2007.

Petra, "oraşul de piatră" ce impresionează pe tot pelerinul, este un sit arheologic aflat în sud-vestul Iordaniei, renumit mai ales pentru arhitectura acestuia, săpată aproape în întregime în piatra muntelui, pe care se sprijină majoritatea clădirilor.
Oraşul se întinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor, străbătând un lung defileu şi întinzându-se apoi pe laterala estică a văii Arabah, cunoscută sub denumirea de "Wadi Araba" - larga vale ce se întinde de la Marea Moartă şi până la Golful Aqaba.

În urmă cu două milenii şi jumătate, Petra era capitala Regatului Nabatean, ai cărui locuitori se ocupau - în principal - cu comerţul. În prezent, sit-ul arheologic este vizitat - anual - de sute de mii de turişti din toată lumea.

Puteţi opta pentru o plimbare cu cămila până la una din cele şapte minuni ale lumii. O altă variantă de ajuns la Petra este mersul pe jos, pe un drum de piatră vechi de 2 mii de ani.

Un alt loc pe care trebuie neapărat să-l vedeţi este deşertul Wadi-Rum, considerat a fi cel mai frumos din lume. A devenit faimos datorită lui ofiţerului şi arheologului Thomas Edward Lawrence. Povestea sa a fost ecranizată în anii '60, iar multe scene s-au filmat chiar în Wadi-Rum, loc pe care britanicul l-a declarat, în scrierile sale, ca fiind pur şi simplu dumnezeiesc.

Muntele Nebo este o altă atracţie turistică a Iordaniei. Este muntele pe care este înmormântat profetul Moise şi unde - cred unii - ar fi ascuns Chivotul Legii. Există, însă, o singură certitudine legată de muntele Nebo. Este locul în care se află singura biserică din lume închinată Sfântului Gheorghe.

Articole înrudite

 • Legenda Înălțării Sfintei Cruci

  La 14 septembrie se celebrează descoperirea, pe Muntele Golgota, de către împărăteasa Elena, a crucii pe care a fost răstignit Iisus şi înfăţişarea ei creştinilor, în Biserica Învierii din Ierusalim, în anul 355 d.H.

  Sărbatoarea Înălțării Sfintei Cruci este pusă de Biserică imediat după Nașterea Maicii Domnului deoarece cu crucea se termină opera de mântuire începută odată cu venirea pe lume a Sfintei Fecioare care L-a născut pe Hristos.

  Până în secolul al IV-lea d.H. creștinii erau persecutați încât erau nevoiți să se ascundă pentru a se ruga prin catacombe. Constantin cel Mare, Împăratul Constantinopulului, era fiul Sfintei Elena, împărăteasă creștină. Ea l-a crescut în această credință astfel încât impăratul a fost hotarât să-i ocrotească pe creștini. Împărăteasa Elena era foarte credincioasă și era sigură ci Iisus are grijă de fiul său, împăratul Constantin, mai ales că acesta a avut trei semne. Fiind în luptă cu împăratul păgân Maxențiu, prin părțile Dunării, lui Constantin i s-a arătat într-o noapte pe cer o cruce luminoasă pe care scria IN HOC VINCES (lat), ceea ce înseamnă ,,Prin aceasta vei învinge’’. A doua zi împăratul Constantin a poruncit să se scoata acvilele de la steaguri și să se pună cruci. A pornit în luptă și l-a învins pe Maxențiu. Același semn cu aceeași inscripție i s-a arătat în Bizanț, iar a treia oară, crucea i s-a arătat în timpul unei bătălii cu goții pe care i-a învins. Întors la Constantinopol, a rugat-o pe mama sa, împărăteasa Elena, să meargă la Ierusalim ca să găsească crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Ea s-a dus cu mulți slujitori și a fost primită cu onoruri de Patriarhul Macarie, care s-a rugat lui Dumnezeu să le arate locul unde se află Crucea. După Învierea lui Hristos, iudeii îngropaseră crucile foarte adânc pentru ca creștinii să nu le găsească. Oamenii Sfintei Elena făcuseră săpături aproape pe toată Golgota dar nu reușiseră să găsească Crucea. După tradiție, un evreu bătrân le-a arătat locul unde erau îngropate cele trei cruci. A intervenit atunci o altă greutate: nu știau care este crucea Mântuitorului. După Sfânta Tradiție, tocmai atunci murise fiica unui dregător. Când trupul a fost atins cu sfânta cruce a lui Iisus, fata a înviat.

  La fața locului s-a strâns foarte mult popor care slăvea pe Dumnezeu și dorea să vadă crucea. Patriarhul Macarie s-a urcat pe un loc înalt și a ridicat crucea cât mai sus ca să o poată privi toată lumea și, de aici, denumirea sărbătorii: Înălțarea Sfintei Cruci.

  Au dus crucea la Constantinopol și au pus-o într-o biserică nouă. Împăratul Constantin a dat, în anul 313, Edictul din Milan, prin care creștinismul a fost recunoscut ca religie de stat. De atunci, crucea a devenit semnul distinctiv al creștinilor, pe care pot să-l facă în orice împrejurare, nu pe sub ascuns ca în primele secole. Pe atunci, când se întâlneau și vroiau să arate ce credință au, creștinii făceau pe nisip un pește, de la grecescul IHTIS (Iisus Hristos, Teo imu Sotir), ceea ce înseamnă Iisus Hristos, Dumnezeu, Mântuitorul meu. Peste mai mult timp, într-un război cu perșii, aceștia i-au bătut pe romani și au luat crucea. În anul 600, împăratul Ieraclie i-a înfrânt pe perși și a recuperat crucea, ducând-o la Constantinopol unde a stat până în anul 1453 când, după cucerirea orașului de către turci, crecea a fost dusă într-o mânăstire de pe Sfântul Munte Athos. Mai târziu, a fost împărțită în mai multe fragmente care au fost date bisericilor din toate țările creștine. Avem și noi un fragment care se găsește la Biserica Sfântul Vasile cel Mare, de pe Calea Victoriei din Capitală.

  Sfântul Apostol Pavel spune că crucea este consiederată de păgâni nebunie, dar pentru noi, creștinii, este semnul mântuirii. Acest semn trebuie făcut așa cum se cade, fiind simbolul lepădării de toate slăbiciunile: ,,Ia-ți crucea ta și urmează-mă’’ a spus Mântuitorul.

  A lua crucea înseamnă a lăsa lumea cu grijile ei, a-ți schimba viața și a urma învățătura creștină. Că cel ce vrea să-și păstreze pentru sine sufletul îl va pierde, iar cel ce-l va pierde pentru Hristos și pentru Evanghelie îl va mântui.

  Înainte de răstignirea lui Hristos, crucea era obiect de tortură, pedeapsă și dispreț, deoarece prin ea se osândeau răufăcătorii, la o moarte chinuitoare. Prin moartea a Însusi Fiului lui Dumnezeu pe cruce, aceasta a devenit un obiect sfânt, semnul creștinilor prin care aceștia se recunosc și prin care cel rău e ținut departe. Prin cruce se fac toate: botezul, cununia, moarte și toate slujbele, ea a devenit pavăză și scut, sabie ascuțită contra celui rău. În cruce stă tot sensul vieții.

  Crucea este scara prin care Dumnezeu s-a coborat printre noi, a luat de bună voie şi din dragoste absolută neputinţele noastre, pentru ca noi să putem fi iertaţi şi ridicaţi către nemurire.

  Spre deosebire de alte sărbători, se cinsteşte cu post pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

 • Ambulanța pentru Monumente ajunge la biserica de la Jupânești

  Ambulanţa pentru Monumente Banat face apel la voluntari pentru a salva biserica de lemn de la Jupâneşti, Făget. Va fi asigurată cazarea şi masa participanţilor. Află detalii suplimentare:

 • Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Cacica Bucovineană

  În anul 2001 sanctuarul cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Cacica a fost înălţat de către papa Ioan Paul al II-lea la rangul de Basilica Minor.

  Existenţa bisericii şi parohiei cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Cacica bucovineană este legată de formarea şi dezvoltarea localităţii în care, la sfârşitul sec. al XVIII-lea, a început exploatarea izvoarelor sărate, iar apoi a zăcămintelor de sare.

 • Mănăstirea „Sântul Prooroc Ilie" – Topliţa

  Aşezată într-o splendidă grădină, Mănăstirea din Topliţa a cunoscut, de la începuturile ei şi până în zilele noastre o amplă şi permamentă dezvoltare. 

 • Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți de ortodocși și catolici

  Creştinii ortodocşi şi catolici îi cinstesc, astăzi, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cei mai importanţi apostoli ai lui Iisus Hristos. Peste 450 de mii de români îşi sărbătoresc astăzi ziua.