-

”Cealaltă Ţară Sfântă” – o călătorie pe urmele beduinilor

Toată lumea ştie că Israelul este „Pământul Făgăduinţei“, însă mare parte din evenimentele descrise în Biblie se petrec, de fapt, pe teritoriul aflat acum în granițele Iordaniei.

Regatul Haşemit al Iordaniei le dezvăluie celor ce ajung pe aceste meleaguri, o mare parte a istoriei religioase consemnate în Biblie, dar şi una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne – Petra, fascinantul oraş din pustietate.

Dacă vreţi să ajungeţi pe urmele beduinilor de odinioară, Iordania este locul potrivit. Se află la un zbor de numai două ore şi jumătate de România, nu impune viză şi ascunde obiceiuri fascinante pentru orice călător. Mai mult decât atât, Iordania este propusă ca destinaţie de top a acestui an, aşa că nu trebuie să o rataţi!

Ţară micuţă, aflată în Orientul Mijlociu, Iordania este plină de paradoxuri: se învecinează cu Siria în nord şi Irak în est, dar este foarte sigură; nu are petrol, dar gaseşti hoteluri ca-n Dubai; cea mai mare parte a ţării este un deşert arid, dar legume şi fructe găseşti din abundenţă şi la preţuri foarte mici. Spre deosebire de ţara noastră, Iordania are autostrăzi, în timp ce aeroportul din Amman este o bijuterie. Deşi este o ţară predominant musulmană, cu 92% din populaţie adeptă a Islamului, numele ţării este de sorginte biblică. Acesta provine de la numele râului Iordan, care, la rândul său, vine din Or Dan, acesta fiind unul dintre cei 12 fii ai lui Iacob din Geneză.

Optsprezece coline înalţă clădirile cu acoperiş plat ale capitalei Amman, pentru o panoramă frumoasă a îndepărtatei văi a Iordanului. Zona de afaceri cu zgârie- norii săi se vede ca o mică oază într-o vale, rătăcită în culoarea deschisă a capitalei, dată de piatra de calcar bej. În soarele puternic şi de la înălţimea de 837 de metri a Dealului Fortăreţei, oraşul Amman apare alb şi întins, fără oprelişti în expansiunea sa ambiţioasă.

Principala atracţie turistică a Iordaniei nu este capitala Amman, ci oraşul Petra. Oraşul a fost declarat una din cele şapte minuni ale lumii moderne, într-o zi specială: pe 7, a 7-a, 2007.

Petra, "oraşul de piatră" ce impresionează pe tot pelerinul, este un sit arheologic aflat în sud-vestul Iordaniei, renumit mai ales pentru arhitectura acestuia, săpată aproape în întregime în piatra muntelui, pe care se sprijină majoritatea clădirilor.
Oraşul se întinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor, străbătând un lung defileu şi întinzându-se apoi pe laterala estică a văii Arabah, cunoscută sub denumirea de "Wadi Araba" - larga vale ce se întinde de la Marea Moartă şi până la Golful Aqaba.

În urmă cu două milenii şi jumătate, Petra era capitala Regatului Nabatean, ai cărui locuitori se ocupau - în principal - cu comerţul. În prezent, sit-ul arheologic este vizitat - anual - de sute de mii de turişti din toată lumea.

Puteţi opta pentru o plimbare cu cămila până la una din cele şapte minuni ale lumii. O altă variantă de ajuns la Petra este mersul pe jos, pe un drum de piatră vechi de 2 mii de ani.

Un alt loc pe care trebuie neapărat să-l vedeţi este deşertul Wadi-Rum, considerat a fi cel mai frumos din lume. A devenit faimos datorită lui ofiţerului şi arheologului Thomas Edward Lawrence. Povestea sa a fost ecranizată în anii '60, iar multe scene s-au filmat chiar în Wadi-Rum, loc pe care britanicul l-a declarat, în scrierile sale, ca fiind pur şi simplu dumnezeiesc.

Muntele Nebo este o altă atracţie turistică a Iordaniei. Este muntele pe care este înmormântat profetul Moise şi unde - cred unii - ar fi ascuns Chivotul Legii. Există, însă, o singură certitudine legată de muntele Nebo. Este locul în care se află singura biserică din lume închinată Sfântului Gheorghe.

Articole înrudite

 • Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți de ortodocși și catolici

  Creştinii ortodocşi şi catolici îi cinstesc, astăzi, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cei mai importanţi apostoli ai lui Iisus Hristos. Peste 450 de mii de români îşi sărbătoresc astăzi ziua.

 • Sfinții Apostoli Petru și Pavel, stâlpii bisericii creștine

  Cei 12 apostoli (ucenici sau discipoli ai Domnului nostru Iisus Hristos) au fost: Petre (Simon, Chefa) și Andrei (fii lui Iona din Betsaida), Iacov și Ioan (fii lui Zevedeu), Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov (fiul lui Alfeu), Tadeu (sau Iuda, fratele lui Iacov), Simon Zelotul și Iuda Iscarioteanu. După trădarea și moartea lui Iuda Iscarioteanul a fost primit Matia în rândul apostolilor.

 • Hram la Mănăstirea Parva-Rebra de Sânpetru

  De Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, toate drumurile creştinilor bistriţeni duc la Mănăstirea cu acest Hram de la Parva - Rebra. Complexul monahal se află lângă șoseaua care urcă pe Valea Rebrei.

 • Astăzi se sărbătorește Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

  Sfântul Ioan a fost ultimul profet al Vechiului Testament şi el a pregătit terenul pentru mesajul lui Iisus Hristos. S-a născut cu şase luni înainte de Mântuitorul, în familia lui Zaharia. Conform Evangheliei, naşterea Sfântului Ioan Botezătorul s-a întâmplat în urma intervenţiei divine în viaţa bătrânilor Zaharia şi Elisabeta, care au fost înştiinţaţi prin înger că fiul lor va fi proroc.

  Sărbătoarea creştină de astăzi s-a suprapus peste o tradiţie precreştină în care ziua de 24 iunie era dedicată Sânzienelor, personaje mitologice despre care se credea că aduc fertilitate şi belşug. Postul nostru de radio va transmite în direct Liturghia sărbătorii de astăzi începând cu ora 10.00 de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.

  REMUS RĂDULESCU

  Foto: nko.krasnodar.ru

 • Rusaliile - Pogorârea Sfântului Duh în chip de limbi de foc

  La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile - Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime.