-

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți de ortodocși și catolici

Creştinii ortodocşi şi catolici îi cinstesc, astăzi, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cei mai importanţi apostoli ai lui Iisus Hristos. Peste 450 de mii de români îşi sărbătoresc astăzi ziua.

Sfântul Petru a răspîndit creştinismul în Palestina şi la Roma, iar Sfântul Pavel a întemeiat multe biserici în Asia Mică şi Grecia de astăzi.
Ei au scris noilor comunităţi creştine mai multe epistole, păstrate în Noul Testament, care sunt primele scrieri teologice ale creştinismului.
Cei doi au murit ca martiri la Roma, în timpul persecuţiei împăratului Nero în anul 67, Petru răstignit pe o cruce cu capul în jos, iar Pavel decapitat.

Sursa: Remus Radulescu

Sursa foto: stirilepro.tv

Articole înrudite

 • Sfinții Apostoli Petru și Pavel, stâlpii bisericii creștine

  Cei 12 apostoli (ucenici sau discipoli ai Domnului nostru Iisus Hristos) au fost: Petre (Simon, Chefa) și Andrei (fii lui Iona din Betsaida), Iacov și Ioan (fii lui Zevedeu), Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov (fiul lui Alfeu), Tadeu (sau Iuda, fratele lui Iacov), Simon Zelotul și Iuda Iscarioteanu. După trădarea și moartea lui Iuda Iscarioteanul a fost primit Matia în rândul apostolilor.

 • Hram la Mănăstirea Parva-Rebra de Sânpetru

  De Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, toate drumurile creştinilor bistriţeni duc la Mănăstirea cu acest Hram de la Parva - Rebra. Complexul monahal se află lângă șoseaua care urcă pe Valea Rebrei.

 • Astăzi se sărbătorește Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

  Sfântul Ioan a fost ultimul profet al Vechiului Testament şi el a pregătit terenul pentru mesajul lui Iisus Hristos. S-a născut cu şase luni înainte de Mântuitorul, în familia lui Zaharia. Conform Evangheliei, naşterea Sfântului Ioan Botezătorul s-a întâmplat în urma intervenţiei divine în viaţa bătrânilor Zaharia şi Elisabeta, care au fost înştiinţaţi prin înger că fiul lor va fi proroc.

  Sărbătoarea creştină de astăzi s-a suprapus peste o tradiţie precreştină în care ziua de 24 iunie era dedicată Sânzienelor, personaje mitologice despre care se credea că aduc fertilitate şi belşug. Postul nostru de radio va transmite în direct Liturghia sărbătorii de astăzi începând cu ora 10.00 de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.

  REMUS RĂDULESCU

  Foto: nko.krasnodar.ru

 • Rusaliile - Pogorârea Sfântului Duh în chip de limbi de foc

  La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile - Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime.

 • Cătunul Lunca Florii întâmpină Rusaliile cu o nouă biserică

  Cea mai mare comună din România care are 40 de sate si cătune apartinătoare, Cornereva, judetul Caras-Severin, se pregăteste să inaugureze o biserică în cătunul Lunca Florii.