-

Slujba liturgică de hramul Sfintei Paracheva este oficiată în prezenţa a peste 20.000 de pelerini

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, şi un sobor de înalţi ierarhi oficiază, luni, la Iaşi, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva în prezenţa a peste 20.000 de persoane venite în pelerinaj din ţară şi străinătate.

Ceremonialul religios este oficiat pe o scenă special amenajată pe pietonalul din faţa Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

La slujba liturgică sunt prezenţi şi Nectarie, mitropolit Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Protos), pe scenă fiind şi mitropoliţii celorlalte mitropolii din România, precum şi Nathanael, mitropolit de Amantia, Petru, arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei şi exarh al Plaiurilor, Qais, episcop de Erzurum şi vicar al Patriarhiei Antiohiei.

Potrivit organizatorilor, luni dimineaţă la ora 10,00, 61.000 de pelerini formau un rând de câţiva kilometri aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

De la începutul pelerinajului, de vineri dimineaţă şi până acum, la racla Sfintei s-au închinat 118.500 pelerini. În Curtea Mitropoliei se află 4.000 de persoane, iar pe pietonalul din apropierea Catedralei Mitropolitane peste 20.000 de persoane ascultă slujba liturgică. Pentru credincioşii care nu au reuşit să ocupe un loc în apropierea scenei pe care preoţii oficiază slujba liturgică, pe străzile din apropiere au fost amplasate şase ecrane panoramice.

De la începerea pelerinajului au fost 647 de solicitări de îngrijiri medicale, din care 46 persoane au fost transportate la spitalele din Iaşi.

Anul acesta, pentru credincioşii care vin să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acestuia a fost adusă spre închinare racla cu mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, de la o mănăstire din insula Corfu. Persoanele care se roagă la moaştele sfinţilor primesc din partea preoţilor flori şi iconiţe cu chipurile sfinţilor.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Sursa: AGERPRES

 

Articole înrudite