-

Coborârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus Hristos

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Coborârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus Hristos, cunoscută în popor sub denumirea de Rusalii.

Din punct de vedere religios, Rusaliile reprezintă întemeierea Bisericii creştine, la 50 de zile după Învierea Domnului.

Cartea "Faptele Apostolilor din Noul Testament" descrie momentul sărbătorit astăzi. Cei 12 apostoli se aflau laolaltă în Ierusalim, la 50 de zile după Învierea Domnului şi la zece zile după înălţarea lui la cer. Toţi au auzit un vuiet şi au simţit o suflare de vânt la un moment dat în încăperea în care se găseau. Mici flăcări stăteau deasupra capului fiecăruia. Cei 12 au început să vorbească în limbi pe care nu le vorbiseră niciodată. Erau limbi pe care le înţelegeau pelerinii evrei veniţi la Ierusalim din diferite ţări. Apostolul Petru le-a explicat tuturor că Duhul Sfânt le-a dat darul de a propovădui în limbi străine. În urma cuvântării sale, primii 3.000 de oameni s-au botezat, întemeind prima comunitate creştină. În acest fel a luat naştere biserica, adunarea celor ce cred în Iisus Hristos şi se botează în numele Sfintei Treimi. Credincioşii rememorează acest moment astăzi, prin participarea la Liturghie, iar la final primesc frunze de nuc sfinţite, care simbolizează flăcările ce au stat deasupra apostolilor.”

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite

 • Vești triste de la Vatican: papa emerit este grav bolnav

  A fost unul dintre cei mai ascultați oameni ai planetei, ca suveran pontif, la Vatican. Acum, este foarte grav bolnav. 

 • Mănăstirea „Sântul Prooroc Ilie" – Topliţa

  Aşezată într-o splendidă grădină, Mănăstirea din Topliţa a cunoscut, de la începuturile ei şi până în zilele noastre o amplă şi permamentă dezvoltare. 

 • Mormântul Fecioarei Maria, la Efes?

  Am cunoscut un om care nu știa despre Efes decât că ar fi o marcă de bere. Trăia într-un cartier bucureștean, de unde vedea lumea prin caleidoscopul halbei. Mi-a trebuit ceva timp să-l abat puțin pe calea credinței și când am crezut că e pregătit s-o asculte, i-am spus o poveste despre Maica Domnului.

 • Umbra lui Dante, la Athos

  Există, la Muntele Athos, nu departe de Schitul românesc Prodromu, o cărare printre jnepeni ce duce la o sută de scări săpte în stâncă, de-a lungul multor ani, prin strădania fraților întru credința ortodoxă (între ei, fericitul în adormire și vrednic de pomenire, Arsenie Boca).

 • Pârvu Mutu – autoportret cu jupâneasa Tudora

  La câțiva kilometri de Buzău, către Brașov, în locul unde indicatoarele te invită să faci la dreapta pentru Vulcanii Noroioși, veghează, de pe vârful dealului ce mângâie cu umbra sa Berca, Răteștii și Pleșcoii, o mănăstire de maici pe jumătate uitată.