-

Hram la Mănăstirea Rebra-Parva

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Mănăstirea Rebra-Parva din județul Bistrița-Năsăud, își va sărbători luni 29 iunie hramul, credincioșii fiind invitați să participe la slujbele care vor fi oficiate cu această ocazie.

Complexul mănăstiresc este construit pe o colină, între satele Rebra și Parva, colina respectivă fiind cunoscută sub numele de „La Mănăstire”, aici existând încă din secolul al XVI-lea un lăcaș de rugăciune.

Primele însemnări despre acesta datează din 1755, dar bisericuța din lemn, în care se închinau călugării și alți credincioși, era mult mai veche.

Așezământul a fost desființat în urma unui decret imperial din 1782, dar biserica a rămas intactă.

Deși călugării fuseseră alungați, mănăstirea a fost totuși locuită până în 1882, când biserica a fost demontată și strămutată în Parva, mai întâi în cimitir, iar mai apoi, în centrul satului.

Pe colina de pe care fusese coborâtă, o cruce de lemn marca locul pe care fusese Altarul bisericii.

După 1990 credincioșii din zonă și-au dorit reînființarea vechiului așezământ, a cărui amintire se păstrase în memoria colectivă și în sufletele bătrânilor. Se spune că, de jur împrejurul Parvei erau peste 40 de schituri .

În anul 1993, când părintele Paisie și ucenicii săi vin să zidească o nouă mănăstire, găsesc terenul curat, neatins, țăranii nepermițând nici măcar să se pască vitele în locurile cu nume sfinte: „La Fața Crucii”, „La Piciorul Crucii”, „La Mănăstire”.

Pe 21 iulie 1993, șapte călugări de la Mănăstirea Turnu primesc binecuvântarea IPS Bartolomeu al Clujului pentru reîntemeierea vechii vetre monahale. La construcția noului locaș au participat nu doar credincioșii din satele apropiate ci și din alte colțuri ale țării.
Piatra de temelie a bisericii mari, de zid, a mănăstirii a fost pusă la 15 august 1994, edificiul fiind definitivat în anul 2009. A fost târnosită în ziua de 30 august 2009.

În cadrul așezământului au mai fost construite chilii, un pangar, o bibliotecă și un arhondaric pentru pelerini, un altar de vară și o clopotniță. Mănăstirea a devenit nu doar un important obiectiv turistic, ci și un important centru cultural-religios.

Cuprinde ateliere de pictură și o bogată bibliotecă teologică, cu peste 10.000 de volume.

Patrimoniul vechii bisericuțe a fost păstrat și adus aici în anul 2003. Printre piesele deosebit de valoroase pe care le deține, se află și icoana Eleusa, considerată făcătoare de minuni.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay