-

Mumiile din Carpați și istoria lor curioasă

La Muzeul de Istorie din Cluj este expus trupul îmbălsămat al unui bărbat, care a trăit în secolul III înainte de Hristos, iar la Sibiu poate fi admirată mumia cu părul albastru. Acestea nu sunt însă singurele mumii din muzeele românești.

Campania lui Napoleon in Egipt (1798) si, mai ales, descoperirile pe care oamenii sai de stiinta le-au facut au deschis gustul europenilor pentru arta si civilizatia egipteana. Stirea ca Jean Francois Champollion (1790-1832) a descifrat hieroglifele egiptene, cu ajutorul inscrisurilor de pe Piatra Rosetta (1821), avea sa infierbante mintea iubitorilor de drum lung la fel de mult ca si descoperirea mormantului lui Tutankamon, fix 101 ani mai tarziu.

Mumificarea s-a facut dupa rigidizarea cadavrului

Cam pe vremea cand Champollion trudea la descifrarea scrierii egiptene, in Romania se nasteau doi copii a caror curiozitate fara margini va atinge si marginile Orientului, de unde se vor intoarce, peste zeci de ani, cu tolbele pline de artefacte africane. Acestea vor reprezenta substratul din care se vor ivi doua expozitii inedite, care pot fi vizitate si astazi la Cluj-Napoca si la Sibiu.

In 1828 se naste la Polnita, judetul Harghita, Orban Balazs, nepotul unui negutator din Constantinopol. Tanarul Orban a studiat o vreme la Odorheiu Secuiesc, dar si-a intrerupt studiile si a plecat impreuna cu familia in patria mamei sale. Acesta avea sa fie inceputul unui lung sir de calatorii in Orient, unde a vizitat Palestina, Turcia, Egiptul si Grecia. Se pare insa ca inima tanarului grof ramasese in Ardeal, deoarece majoritatea studiilor le-a dedicat acestei regiuni.
Principala sa lucrare este o carte, in sase volume, despre Tara Secuilor. Pe langa cercetarile de etnografie, Orban Balazs este cunoscut si ca un bun fotograf, motiv pentru care pielea i-a fost pusa uneori in pericol. La vremea respectiva, mai ales in zona satelor pe care Orban le frecventa deseori, oamenii nu stiau ce este acela un aparat de fotografiat. Se spune ca odata, etnograful era sa fie snopit in bataie, taranii confundandu-l cu un priculici (dracusor) din cauza aparitiei sale ciudate, carand in spate greoiul aparat foto. Prin 1872, Balazs devine notar, apoi parlamentar si este ales membru corespondent al Academiei Ungare.
Intreaga colectie de obiecte egiptene pe care a strans-o pe parcursul calatoriilor sale a donat-o Muzeului Ardelean, iar acum poate fi vazuta intr-una din sectiile Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

CRIMA MISTERIOASA?

Incontestabil, piesa de rezistenta a colectiei este.............

Citește mai departe AICI

Articole înrudite