-

Tăul fără fund - locul misterios care "răpeşte" suflete şi tămăduieşte boli

Pe Valea Iazului, în județul Sălaj, în ciuda peisajului de o frumuseţe aparte, natura pare împietrită. Legendele care au rezistat timpului, au redat locului un aer misterios.

Aici, într-o rezervaţie naturală de interes naţional de pe teritoriul administrativ al comunei Plopiș, există o mlaştină de poveste, care atrage turiştii curioşi ca un magnet. Nici vântul nu pare să adie printre copacii bătrâni care străjuiesc tăul, de teamă să nu tulbure apa neagră ca tăciunele.

Mlaştina de la Iaz nu este una oarecare, ci una controversată, care pe de-o parte este ocolită de mulţi, fiind considerată un loc cu ghinion, iar pe de altă parte este căutată de cei suferinzi, pentru proprietăţile sale vindecătoare.

Tainele apei sunt încă nedeslușite, însă legendele i-au adus iazului renumele de punte de legătură între două lumi. Despre mlaştină se spune că este binefăcătoare, având puterea de a vindeca pe oricine are curajul să pună piciorul în apa neagră.

Localnicii spun că temerarii care merg pe marginea iazului, să atingă apa sau să bage picioarele în noroi, se vindecă de boli.

Cu toate astea, puţini au curajul să intre în mijlocul apei de la Iaz. Oamenii spun că aici este un tău fără fund, pentru că aici s-au înecat mulți, mlaștina tragându-i în jos. Acest fapt se datorează adâncimii mlaștinii care, pe alocuri, depășește 4-5 metri, potrivit localnicilor.

O altă legendă ce învăluie mlaştina în mister şi îi face pe oameni să privească această palmă de vegetaţie cu teamă, este relatată de Alexandru Bolchiș, localnic: „O legendă, am auzit-o eu de la bunica, spunea că în această zonă, la un moment dat, a fost o secetă puternică. Au secat apele, nu a plouat câțiva ani și apă nu se găsea decât aici, în mlaștină. De atunci, nimeni nu a mai avut curajul sa aducă apa din Iaz acasă."

 

Articole înrudite

 • Legendele Ghiocelului

  Gingaşa şi doar aparent fragila floare a zăpezilor – ghiocelul – e îndrăgită pe tot întinsul (temperat) al lumii. Sunt peste 20 de varietăţi cunoscute, mai ales în Europa, Asia şi America de Nord, iar tenacitatea şi “vânjoşenia” plantei care străpunge cu “cornu”-i subţire stratul de frunze veştede şi zăpadă a suscitat interesul oamenilor, dintotdeauna.

 • Ploaia cu CARNE din 1876 - un mister pierdut în timp

  Deşi pare extrem de bizar, în istoria planetei noastre chiar a existat o zi în care a plouat cu carne crudă şi proaspătă. Fenomenul ciudat şi greu de explicat a avut loc în Kentucky, SUA, în primăvara anului 1876.

 • A fost elucidat misterul monstrului din Loch Ness?

  Timp de decenii au existat dezbateri petema montrului din Loch Ness, mulţi întrebându-se dacă faimosul monstru există cu adevărat, iar ultima descoperire ar putea pune capăt acestui mister.

 • Cascada de Sânge – un mister al naturii dezlegat de către oamenii de ştiinţă

  A fost descoperită încă din anul 1911 şi de atunci atrage în fiecare an cercetători şi curioşi care încearcă să-i afle tainele. Este denumită "Cascada Sângelui" şi este, fără îndoială, unul dintre cele mai ciudate fenomene naturale din lume.

 • Misterul pietrelor Stonehenge

  Stonehenge este unul dintre cele mai vizitate locuri din Anglia. Turişti din toate colţurile lumii ajung aici pentru a admira ruinele megalitice.