-

Baia Mare ar putea avea cea mai înaltă statuie din lume

Nu e Baia Mare ca Parisul sau ca alt mare oraş european, însă ar putea deţine un proiect arhitectonic care să concureze cu Turnul Eiffel, cel puţin din perspectiva înălţimii lui.

Baia Mare se poate lăuda cu unul dintre cele mai înalte turnuri din lume... este vorba despre turnul fostului combinat chimic din oraş pe care autorităţile, din lipsă de imaginaţie, vor să-l dărâme.

Turnul de dispersie a fumului din fostul combinat chimic are, nici mai mult, nici mai puţin, de 351,5 metri, cu 27 de metri mai mult decât Turnul Eiffel (324 m) şi de aproape 4 ori mai înalt decât Statuia Libertăţii (93 m). Turnul, finalizat în 1995, a fost un eşec industrial, întrucât scopul ecologic de reducere a poluării chimice nu a fost atins, iar Combinatul şi-a închis definitiv porţile. Costurile de construcţie a turnului de fum s-au ridicat la 11 milioane de dolari.

Oamenii cu initiativă au lansat câteva propuneri pentru a salva turnul. În acest scop, aceştia au propus să-l vopsească pentru a-i schimba total aspectul, să amenajeze în vârf o terasă cu un diametru de 50 de metri, iar pe lateral să monteze patru lifturi.

O altă idee aparţine lui Teodor Ardelean, care a propus transformarea furnalului în fus! Configuraţia verticală a uriaşului turn poate fi transfigurată de un mare artist într-un monument ascensional unic în lume, atât prin dimensiuni, cât şi prin încărcătura filosofică şi spirituală.

Posibilul proiect n-ar costa mai mult de 1,5 milioane de euro şi ar fi cea mai înaltă statuie din lume. În acest moment, primul loc îl ocupă “Vairocana Buddha” din China şi are, cu tot cu postament, “doar” 153 metri înălţime.

"Ideea acestui monument mi-a venit în vara lui 2011, când am vizitat Maramureşul, în căutarea “exportatorilor de biserici”. M-a impresionat măreţia sterilă a turnului de la fostul combinat şi am propus iniţierea unui asemenea demers care ar putea transforma Baia Mare în loc de pelerinaj cultural, mai ales că aici există şi o prestigioasă şcoală de pictură. Nici acum n-ar fi prea târziu, cât timp turnul e încă în picioare."

O colaborare între Ministerul Culturii, Ministerul Mediului şi Ministerul Turismului ar uşura greutatea financiară a proiectului şi ar putea duce la apariţia unui mare târg internaţional de artă, fie ea tradiţională, contemporană sau ambele.

Realizarea acestui monument al "Fusului cu zurgălău" ar fi un fericit pandant la Coloana fără Sfărşit de la Tg. Jiu, având ca substrat aceeaşi cultură ancestrală care l-a dat lumii pe Constantin Brâncuşi.

Pe de altă parte, poate că a venit momentul să intrăm în Cartea Recordurilor şi cu altceva decât cel mai lung cârnat sau cea mai mare mămăligă din lume.

Din păcate însă, până în acest moment nici unul dintre proiectele ce vizează turnul din Baia Mare nu a convins autorităţile locale şi judeţene să se implice în vreun fel în acest demers.

Află tot ce trebuie să știi despre monturi - diagnostic și tratament

 

Articole înrudite