-

Peştera care "produce" o găleată de aur din 7 în 7 ani

În Harghita există o rezervaţie speologică diferită de toate celelalte. Ce face ca această peşteră să fie atât de specială?!?

În primul rând, în Peştera Şugău, denumită şi Peştera Şoaptelor, pot fi admirate formaţiuni care nu se mai găsesc nicăieri la noi în ţară. Foarte spectaculoase sunt stalatitile conice, un ansamblu care seamănă cu un caldelabru, dar şi stâlpii cu guler.

În al doilea rând, legat de peşteră există o legendă conform căreia din pereţii acesteia picură aur. Se spune că odată la şapte ani se umplu trei găleţi cu aur, dar până acum nimeni nu a reuşit să se îmbogăţească. Se mai spune că doar cei aleşi pot găsi aurul, iar acesta poate fi adunat odată la şapte ani, doar în vinerea dinainte de Rusalii. Nimeni nu a reuşit însă să găsească mult râvnitul aur deoarece nu se ştie când încep şi mai ales când se termină cei şapte ani.

sugau 1

Nu în ultimul rând, în peşteră este prezent permanent un curent de aer care şuieră continuu, fapt care a dat şi demumirea de Şugău. Cei mai superstiţioşi spun că zgomotul ar fi făcut de fapt de spiritele celor care s-au rătăcit şi au pierit în trecut în peşteră în căutare de aur.

Grota, unică în România, s-a format într-o lentilă de calcar din muntele Şipoş, masiv situat în munţii Giurgeului. Peştera este dispusă pe 4 nivele şi lungă de 1021 metri. Nu se poate vizita în totalitate, fiind disponibil un singur nivel şi un traseu turistic de 150 de metri. Gura de intrare se află la altitudinea de 1060 m, umiditatea în peşteră este de peste 90%, iar temperatura din este de 7-9 grade.

Peştera este deschisă până la finele lunii septembrie, zilnic între 10.00 şi 17.00, iar din octombrie poate fi vizitată doar în weekend între 10.00 şi 18.00. Vizitatorii sunt însoţiţi permanent de un ghid, iar turul este unul la lumina obscură a felinarelor şi lâmpilor. Turiştii trebuie să aibă la ei haine groase deoarece temperatura nu depăşeşte 9 grade. În interior puteţi simţi o mică presiune deoarece concetraţia de dioxid de carbon este mare. Se recomandă încălţăminte de munte deoarece în interior este şi mult noroi. Intrarea costă 10 lei pentru adulţi şi 8 lei penetru copii şi se face din oră în oră.

Sperăm că v-am convins de faptul că Pestera Şugău este un loc aparte din ţara noastră, unde trebuie să ajungeţi măcar o dată în viaţă.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Wikipedia

Articole înrudite