-

Succes românesc la Festivalul Filmului Francofon

Noul val al cinematografiei româneşti a fost larg apreciat la Festivalul de Film Francofon din Israel, organizat în cadrul seriei de evenimente menite să marcheze Ziua Francofoniei în Israel.

La ediţia din acest an a Festivalului, România a fost prezentă cu filmul "Moon Hotel Kabul", cea mai recentă producţie a Ancăi Damian, şi pentru care aceasta a fost laureată la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia din 2018. Prezentat în premieră în Israel, filmul a fost difuzat la Cinematecile din Tel Aviv, Holon şi Ierusalim.

Filmul îl are în centru pe Ivan Semciuc (jucat de Florin Piersic Jr.), un cinic jurnalist de investigaţie care combină abil adevărul cu ficţiunea în reportajele sale. Apoi, vine o zi când ceva similar se întâmplă în propria lui viaţă. La sfârşitul unei misiuni în Kabul, petrece o noapte aparent lipsită de sens cu Ioana, un translator. A doua zi, întors la Bucureşti, Ivan află că Ioana a fost găsită moartă. Rutina de nezdruncinat a vieţii sale personale intră într-o revoluţie profundă, pe măsură ce prezenţa Ioanei persistă mai vie după moarte, decât în timpul vieţii. Filmul pune întrebări despre adevăr, dragoste şi preţul pe care decidem să-l plătim pentru ele.

Proiecţiile s-au bucurat de un public divers şi numeros în toate cele trei locaţii, datorită promovării făcute atât de ICR Tel Aviv, cât şi de partenerii israelieni. În cadrul Festivalului de Film Francofon au mai fost difuzate următoarele filme: "Nos batailles" (Belgia); "Bubblegum" (Bulgaria); "The fireflies are gone" (Canada); "Boy on the bridge" (Cipru); "Run" (Coasta de Fildeş); "Le fils du Jean" (Franţa); "The last note" (Grecia) şi "Price of Desire" (Irlanda).

Celebrarea Francofoniei în Israel desfăşurat în perioada 1-10 martie 2019 şi s-a încheiat cu Târgul Francofoniei, care a avut loc la Teatrul Evreo-Arab din Yaffo. Evenimentul a inclus standuri cu materiale informative de interes cultural, turistic şi istoric, aparţinând celor 14 ţări participante (Belgia, Bulgaria, Camerun, Canada, Cipru, Coasta de Fildeş, Republica Democrată Congo, Elveţia, Franţa, Grecia, Irlanda, România, Rwanda, Vietnam), alături de un bufet cu produse gastronomice tradiţionale, atmosfera festivă fiind întreţinută de concertul trupei elveţiene 'Les petits chanteurs a la gueule de bois', urmat de cel al trupei "Eli Africa".

Evenimentele dedicate celebrării Francofoniei se bucură, anual, de un mare succes în rândul israelienilor, întrucât reprezintă o bună ocazie de a cunoaşte aspecte din culturi diverse, ce au însă în comun, dincolo de caracterul francofon şi francofil, ideea de unitate în diversitate.

Sursa: AGERPRES