-

27 martie - Ziua Mondială a Teatrului în teatru!

Începând cu ora 11.30 şi până la căderea ultimei cortine, Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" îşi deschide porţile pentru toţi cei ce sunt curioşi să descopere ce se întâmplă în spectaculoasa clădire din centrul Capitalei.

În Sala Media vor avea loc 2 proiecţii cu intrarea liberă (în limita celor 130 de locuri disponibile):

De la 11.30 puteţi revedea, înregistrat pe peliculă, spectacolul EGOISTUL de Jean Anouilh, cu Radu Beligan în rolul principal - actor a cărui longevivă carieră pe scenă i-a adus inclusiv o recunoaştere Guiness World Records. Spectacolul a avut premiera în 2004, s-a jucat neîntrerupt 10 stagiuni, cu peste 350 de reprezentaţii la sediu, în turnee interne şi internaţionale, toate cu sala plină. Durata: 1h 50min.

De la ora 14.00, beneficiind de comentariul live al autorului Mihai Bodea, vă invităm să vizionaţi un material documentar inedit, Cronica filmată a reinventării TNB (2008-2015). Proiecţia-conferinţă este bazată pe o arhivă impresionantă de imagini video, fotografii, panorame, planuri de arhitectură, interviuri şi apariţii în presă şi urmăreşte nu doar reconstrucţia clădirii Teatrului Naţional, ci şi poveştile oamenilor care au lucrat aici pe întreaga durată a şantierului de remodelare a clădirii. O parte din aceştia vor fi şi ei prezenţi în sală, martori ai propriei lor istorii! Durata estimată : 1h.

De la ora 15.00 vă sugerăm să faceţi un documentat tur ghidat în compania colegului nostru Ionuţ Corpaci, pentru a descoperi partea nevăzută a Teatrului Naţional şi pentru a afla unde şi cum se nasc spectacolele. Şi nu în ultimul rând, pentru a admira cum se vede Bucureştiul de sus! Punctul de întâlnire: în foaierul din faţa intrării la Sala Media.

Pe traseu, veţi trece şi prin expoziţiile temporare găzduite în prezent de foaierele teatrului:

Foaierele Sălii Studio - Salonul umorului francofon - expoziţie de benzi desenate, caricaturi şi fragmente din filme comice semnate de artişti din Argentina, Valonia-Bruxelles, Cehia, Egipt, Franţa, Liban, România, Ungaria, Uruguay. Expoziţia este organizată de Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România (GADIF).

Foaierul Media (aripa Intercontinental) - Expoziţia comemorativă Ştefan Bucătaru - 50 de ani de pictură.

Rotonda din foaierul Sălii Mici - Expoziţia retrospectivă aniversară Ştefan Pelmuş 70, pictură.

Foaierul Sălii Media (aripa Tudor Arghezi) - Expoziţia de pictură a Noricăi Veşcă-Popescu, intitulată Cercul.

La ora 18.00 vă invităm la Librarium, librăria din foaierul Sălii Mari (în spatele Casei de bilete), pentru lansarea cărţii 'Exerciţiu de echilibru' de Andreea Tănăsescu, lector univ. dr. la U.N.A.T.C, coregraf, manager proiecte culturale, director al Asociaţiei Culturale 'A&A Associated Artist'. Volumul publicat la editura Tritonic conţine patru piese de teatru şi va fi lansat în prezenţa autoarei.

În această zi de sărbătoare a Teatrului, beneficiaţi de 20% reducere la achiziţionarea oricărei cărţi din librărie. În plus, dacă veţi participa la tombolă, veţi avea şansa de a câştiga, până la finalul zilei, un set de cărţi de teatru din colecţia Yorick, de la Editura Nemira.

La ora 20.00 bate gongul şi vă poftim în sălile de spectacol:

La Sala Studio - 'Scrisoarea' după 'O scrisoarea pierdută' de I. L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele

La Sala Pictură - 'Cinci femei de tranziţie' text scris şi regizat de Rodica Popescu Bitănescu (spectacol cedat)

La Sala Atelier - '50 de secunde' de Daniel Oltean, regia Eugen Gyemant

La Sala Mică - (D)efectul Placebo - creaţie colectivă / Proiect 9G la TNB.

Biletele se pot achiziţiona de la Casa de bilete TNB sau online, pe www.tnb.ro.

Vă aşteptăm la teatru!

Sursa: AGERPRES