-

În intimitatea actriţei Audrey Hepburn - expoziţie omagială

O expoziţie care retrasează viaţa intimă a actriţei Audrey Hepburn va fi deschisă miercuri în capitala belgiană cu ocazia aniversării a 90 de ani de la naşterea acestei figuri emblematice a cinematografiei şi modei.

Expoziţia ''Intimate Audrey'' a fost concepută în jurul a aproximativ o mie de fotografii şi obiecte personale ale actriţei, strânse laolaltă de unul dintre cei doi fii ai săi, Sean Hepburn Ferrer, născut în 1960 în urma relaţiei vedetei cu actorul şi producătorul american Mel Ferrer.

Dincolo de imaginea de vedetă hollywoodiană cu o ascensiune fulminantă (ea a primit un premiu Oscar la 25 de ani pentru rolul din filmul ''Roman Holiday''), parcursul propus de expoziţie se concentrează pe soţia, mama şi femeia implicată în acţiuni umanitare ca Ambasador UNICEF al Bunăvoinţei.

''Nu aflăm nimic nou, însă, când ajungem la final, înţelegem că fata de care s-a îndrăgostit o lume întreagă (...) a înflorit în această femeie. O vedem, o simţim'', a declarat pentru AFP Sean Hepburn Ferrer în timpul unei vizite în ajunul deschiderii expoziţiei.

''Această femeie, care a fost o figură emblematică a stilului, a trăit de fapt într-o micuţă rochie de bumbac toată viaţa ei, o viaţă simplă'', a adăugat el referindu-se la imaginea consacrată a vedetei, asociată adesea cu rochia lungă, neagră şi sexy - creaţie Givenchy - purtată în pelicula 'Breakfast at Tiffany's'.

Audrey Hepburn, pe numele său real Audrey Ruston, s-a născut la 4 mai 1929 în Ixelles din Bruxelles, tatăl său fiind britanic iar mama olandeză.

În cadrul expoziţiei ce cuprinde circa 800 de fotografii, unele dintre acestea inedite, portretele alb-negru evocă genealogia sa şi severitatea aristocraţiei olandeze - o lume din care a făcut parte în copilărie. Au urmat apoi primii paşi la Londra, unde adolescenta a visat să devină dansatoare de balet. Audrey Hepburn a fost însă nevoită să renunţe la această năzuinţă, a amintit Sean Hepburn Ferrer, din cauza stării sale fizice precare, afectată de război, iar filmul s-a dovedit a fi ''o alegere implicită''.

Doi fii, două Oscaruri

Întâlnirea cu scriitoarea Colette, în timpul unor filmări în Monte Carlo, a fost determinantă. Autoarea franceză a ales-o pentru ''Gigi'', o adaptare pentru teatru a nuvelei sale cu acelaşi nume. ''Cu siguranţă ea a fost cea care a adus-o la New York, în 1950-1951'', a indicat Sean Hepburn Ferrer. Fotografia în care pot fi văzute cele două femei, adnotată de Colette, se numără printre sutele de obiecte expuse - desene, scrieri, rochia purtată la nunta cu Mel Ferrer (întâlnit prin intermediul lui Gregory Peck) sau paşaportul de Ambasador, reînnoit în 1992.

Acţiunile umanitare în care Audrey Hepburn a fost implicată, în special în beneficiul copiilor victime ale conflictului somalez, i-au adus un alt Oscar în 1993, anul în care s-a stins pe proprietatea sa din Elveţia, răpusă de o formă rară de cancer.

Statueta ''umanitară'', care se află în posesia lui Sean Hepburn Ferrer, este una dintre principalele atracţii ale expoziţiei, primul Oscar fiind la cel de-al doilea fiu al actriţei, Luca Dotti. ''Suntem doi, au fost două premii Oscar, fiecare are câte unul pe şemineu'', a declarat zâmbind fiul mai mare al actriţei.

Expoziţia, inaugurată nu departe de Galeriile Regale şi de Palatul Regal, poate fi vizitată până la data de 25 august, iar sumele încasate vor fi direcţionate pentru susţinerea luptei împotriva bolilor rare şi a cancerului.

AGERPRES

Foto: Pixabay