-

Doliu în teatrul românesc

Ilinca Tomoroveanu, actriţă de prim rang a teatrului românesc, director artistic al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale", din Bucureşti, a părăsit, joi, scena vieţii.

Actriţa a murit, la vârsta de 77 de ani, după ce a luptat cu ea o boală neiertătoare. Ilinca Tomoroveanu a fost nepoata poetului Octavian Goga. Ilinca Tomoroveanu a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1964 (clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar).
Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă pentru activitatea sa cu Medalia Comemorativă "Mihai Eminescu", în 2000, şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, în 2004.
Printre spectacolele în care a jucat se numără: "Apus de soare", (B. Şt. Delavrancea), "Trei gemeni veneţieni" (Callalto), "Dulcea pasăre a tinereţii" (T. Wiliams), "Între patru ochi" (Alexandr Ghelman), "Cavoul de familie" (E. Rostand), "Generoasa fundaţie" (Vallejo), "Jocul ielelor" (C. Petrescu), "Trilogia antică", "Ondine" (Giradoux), "Strigoii" (H. Ibsen) şi "Cadavrul viu" (L.N. Tolstoi). Dumnezeu să o aibă în pază!

RADOR