-

Diplomă de Merit pentru Radio Iaşi la Festivalul "Zile şi nopţi de teatru la Brăila"

În perioada 13 - 22 septembrie, a avut loc cea de a XIII-a ediţie a Festivalului "Zile şi nopţi de teatru la Brăila", eveniment organizat de prestigiosul teatru "Maria Filotti" şi promovat de Radio România Iaşi.

Tema ediţiei din acest an a fost "Criza familiei în lumea contemporană". Festivalul a fost dedicat memoriei regizoarei Cătălina Buzoianu. Aceasta s-a născut la Brăila, în anul 1938 şi a decedat la Bucureşti, în anul 2019.

Totodată, teatrul brăilean a sărbătorit prin Festivalul "Zile şi nopţi de teatru la Brăila" din această toamnă şi 70 de ani de existenţă.

Evenimentul este internaţional şi aduce în cele trei săli ale teatrului brăilean - Sala Mare, Sala Studio "Bujor Macrin" şi Sala Avantgarde - spectacole de excepţie. Debutul celei de a XIII-a ediţii a însemnat un showcase al teatrului organizator, concretizat în trei premiere: "True West", de Sam Shepard, în regia lui Vlad Cristache, "Conversaţie după înmormântare", de Yasmina Reza, în regia lui Vlad Massaci şi "Doi pe un balansoar", de William Gibson, în regia lui Victor Ioan Frunză.

Talentate trupe teatrale, cunoscute şi recunoscute, regizori şi actori uniţi prin legământul autenticităţii sau al profesiunii lor de credinţă, stiluri teatrale diverse dar, cumva, complementare, articulând un program bine dozat, s-au reunit în monumentalul templu al Thaliei din oraşul dunărean.

La această ediţie a festivalului au fost lansate câteva cărţi semnificative pentru teatrul brăilean şi cel românesc, dedicate regretaţilor regizori Cătălina Buzoianu şi Alexandru Tocilescu, dar şi celebrului muzician Eugen Doga.

Acestei colecţii i s-a alăturat o antologie de dramaturgie elenă contemporană. Cu prilejul împlinirii celor 70 de ani de existenţă ai teatrului, organizatorii au lansat volumul "Orizont monografic 2009 - 2019", semnat de Ioan Munteanu.

Semnătura repertorială a festivalului îi aparţine regizorului, criticului de teatru si muzicianului Lucian Sabados - manager al teatrului brăilean.

Lucian Sabados a acordat postului nostru de radio, la închiderea festivalului, o Diplomă de Merit pentru susţinerea şi promovarea evenimentului. Diploma de merit este semnata atât de Lucian Sabados, cât şi de Viorel-Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila.

Alex Aciobăniţei, realizator al emisiunii SPECTACOLUL ARTEI şi reprezentant Radio Iaşi la festivalul brăilean de teatru ne propune un scurt dialog cu Lucian Sabados.

Acesta a vizitat sediul postului nostru de radio în vara anului 2018, un alt semn al colaborării dintre cele două instituţii. Mai putem adăuga faptul că un număr semnificativ de actori ai Teatrului "Maria Filotti" din Brăila se revendică de la şcoala ieşeană de teatru, pe diploma lor de absolvire fiind antetul Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu" din Iaşi.

Sursa: rador