-

Orchestrele şi Corurilor Radio România laureată a concursului "Regina Elisabeta" - Bruxelles

Tinerii muzicieni români premiaţi la cele mai importante competiţii internaţionale şi deveniţi staruri ale marilor scene de concert ale lumii sunt o carte de vizită extraordinară pentru România.

Vineri, 18 octombrie (19.00), publicul bucureştean are ocazia de a o asculta la Sala Radio pe tânăra violonistă IOANA CRISTINA GOICEA, care a este laureată, în acest an, la doar 26 de ani, a concursului "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, una dintre cele mai prestigioase competiţii de gen din lume! Sub bagheta dirijorului NAYDEN TODOROV, votat în Bulgaria ca muzicianul anului 2018, şi alături de Orchestra Naţională Radio, IOANA CRISTINA GOICEA va interpreta Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară şi orchestră, semnat de compozitorul german MAX BRUCH.

Provenită dintr-o familie de muzicieni români, Ioana Cristina Goicea şi-a desăvârşit studiile în Germania şi se mândreşte cu un palmares internaţional impresionant. În 2017 a câştigat premiul I la prestigioasa competiţie de vioară "Michael Hill" din Noua Zeelandă. A obţinut, de asemenea, premiul I la concursurile internaţionale "Johannes Brahms" - 2013, în Austria şi "Andrea Postacchini" - 2012, în Italia. Ioana cântă pe o vioară Gianbattista Guadagnini (Parma, 1761), oferită de fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben - Hamburg.

Programul serii va debuta cu Uvertura Hebridele, creaţie a altui important compozitor romantic, FELIX MENDELSSOHN, inspirată de o călătorie a compozitorului în Insulele Britanice, pe coasta Scoţiei, unde se află spectaculoase peşteri de bazalt negru, ce au stârnit imaginaţia sa. Concertul se va încheia cu Simfonia nr. 4 de BRAHMS, ultima simfonie compusă de acesta, a cărei premieră absolută a dirijat-o chiar Brahms, în Germania, în 1885.

NAYDEN TODOROV a fost distins cu numeroase premii precum: Crystal Prize (în 2005 şi 2006), Premiul Rotary Club Viena, Premiul Slovak Music Found, Premiul Portativul de Aur pentru promovarea muzicii bulgare, Premiul Fundaţiei Georg Wechter - Elveţia. A studiat dirijatul la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena şi în perioada 1996-1997, în calitate de invitat al Fundaţiei Leonard Bernstein din Ierusalim, a participat la cursuri de pregătire profesională.

Nayden Todorov a fost dirijor permanent al Israel Northern Symphony Orchestra Haifa şi consultant artistic al Festivalului internaţional de muzică de cameră din Los Angeles. În perioada 2004-2005 a ocupat poziţia de dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sofia, între 2005-2017 a fost director al Operei de Stat din Ruse, iar din 2017 este director al Filarmonicii din Sofia.

Violonista IOANA CRISTINA GOICEA a concertat ca solistă cu Belgian National Orchestra, Antwerp Symphony, Auckland Philharmonia, Indianapolis State Orchestra, Baden-Baden Philharmonic, Sudwestdeutsche Philharmonie, Norddeutsche Philarmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret etc., precum şi cu toate orchestrele simfonice din România.

În 2015 a câştigat, împreună cu pianistul Andrei Banciu, premiul al doilea şi 'Young Award' la concursul internaţional de muzică de cameră de la Trieste. În 2016 a fost invitată să participe la prestigioasa Academie de Muzică de Cameră 'Heidelberger Fruhling' din Germania şi în 2017 a debutat în cadrul turneului 'New Masters on Tour', împreună cu pianistul Andrei Banciu, la Concertgebouw Amsterdam şi la Filarmonica din Bratislava.

Ioana Cristina Goicea s-a născut în Bucureşti, în 1992, într-o familie de muzicieni, şi a studiat cu profesorii Mariana Sîrbu, Ştefan Gheorghiu, Petru Munteanu, iar în prezent urmează cursurile Universităţii de Muzică şi Teatru din Hanovra.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Sursa: AGERPRES