-

Caracteristici meteorologice

Vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, devenind rece sub aspect termic, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18...28°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și 9...23°C spre sfârșitul intervalului, limite mai scăzute cu 1...7°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsǎ între 14...33°C, în aproape toatǎ ţara. Temperatura minimă a aerului va oscila între 5...23°C, valori mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, cantităţile de apă prognozate vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local, vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă a solului în cultura grâului de toamnă pe profilul 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. În Dobrogea, local în sudul, estul și vestul Moldovei, estul și nordul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă). În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nordul, estul, centrul și sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Munteniei. În Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și Munteniei, izolat în sud-vestul Olteniei se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole, iar în zonele unde se vor menţine deficite moderate de umiditate în sol, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura în continuare cu dificultate, îndeosebi în semănăturile tardive. În aproape toate zonele de cultură, la orzul de toamnă se vor continua lucrările de recoltare. Grâul de toamnă îşi va definitiva înflorirea (100%), aflându-se în fazele de maturitate lapte, ceară şi deplină (10-100%). Totodată, în jumătatea de sud a ţării, izolat va fi posibilă declanşarea recoltării. La cultura de rapiţă aflată la maturitatea deplină (30-100%) se vor continua lucrările de recoltare pe aproape întreg teritoriul agricol, îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă. Floarea-soarelui semănată în perioada optimă va înregistra înfrunzirea şi formarea capitulului (20-100%), precum şi înflorirea (10-40%), cu o stare de vegetaţie a culturilor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică. Funcţie de data semănatului, porumbul va parcurge predominant dezvoltarea aparatului foliar (10-20 frunze) pe majoritatea suprafețelor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va continua faza de apariţie a paniculului (10-40%). Cultura de sfeclă de zahăr va înregistra creşterea rozetei de frunze, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (10-100%). La cartof, în funcţie de data plantatului se vor semnala creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (60-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (30-100%) la soiurile de vară. În toate plantaţiile, pomii fructiferi se vor afla la creşterea rodului/lăstarilor/frunzelor, iar la soiurile timpurii de cireş, vişin şi cais se va continua coacerea fructelor şi recoltarea acestora. La viţa de vie vor predomina înfrunzirea şi creşterea lăstarilor, iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea boabelor. Lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, praşile mecanice/manuale, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor efectua în condiţii optime, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Administrarea de tratamente fito-sanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole. Combaterea integrată a buruienilor (erbicidări, praşile mecanice/manuale). Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomii fructiferi. Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole cu deficite de apă în sol.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU