-

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toate regiunile agricole. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...14°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...12°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între -2…16°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -11...11°C în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. De asemenea, izolat la începutul intervalului cantitățile de apă pot fi mai însemnate cantitativ.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe întreg teritoriul agricol. Izolat în nordul, nord-estul Moldovei și centrul Dobrogei se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul termic favorabil din aer va determina o evoluţie lentă a proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. De asemenea, în restul zonelor agricole se va semnala în continuare starea de repaus vegetativ. Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (25-100%), în cea mai mare parte a ţării. Sub aspect fenologic, rapiţa aflată la înfrunzire (6-11 frunze) va prezenta o stare de vegetaţie în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara epocii optime. Speciile pomicole şi viticole vor înregistra în continuare starea de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. Lucrările agricole specifice se vor efectua în general normal, în aproape toate regiunile agricole ale ţării, exceptând zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate

Continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot la culturile de toamnă, precum şi a celor organice în vii şi livezi.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU