-

Caracteristici meteorologice

Vremea caldă sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -4...7°C la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și -5...4°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între -1…12°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -9...3°C în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. De asemenea, la începutul intervalului în nordul Moldovei, Maramureș și estul Transilvaniei, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apă în stratul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra izolat în nordul, nord-estul Moldovei, precum și în centrul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile menţionate, ritmurile de vegetaţie ale culturilor de toamnă se vor desfăşura lent în sudul şi estul ţării, iar în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, plantele îşi vor menţine starea de repaus vegetativ. La cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înființate în epoca optimă vor predomina fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (50-100%), iar la cele semănate după data de 20 octombrie 2017, răsărirea şi formarea frunzei a treia (25-100%). Starea de vegetaţie se va menţine în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic. În sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa semănată în perioada optimă îşi va continua înfrunzirea (6-11 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind bună și medie, iar în culturile tardive, medie şi slabă, iar densitatea redusă. La speciile pomicole şi viticole se va menţine starea de repaus biologic, în toate plantaţiile. Lucrările agricole în câmp (fertilizări faziale la cerealierele de toamnă, executarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Controlul biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie. Administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă. Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU