-

Caracteristici meteorologice

Vremea caldă sub aspect termic, de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 13...24°C la începutul perioadei, valor mai ridicate cu 1...6°C și 7...21°C în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1...6°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 12...30°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 1...17°C la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 15...25°C îndeosebi în zonele de câmpie, favorabilă continuării însămânţărilor de toamnă şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie, respectiv germinare și răsărire, la culturile înfiinţate până în prezent. Se întrevăd ploi locale, izolat sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în cea mai mare parte a Olteniei, local în centrul și sud-estul Transilvaniei, vestul și sudul Crișanei, izolat în nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, ritmurile de vegetaţie se vor desfăşura în general normal, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva maturitatea în ceară (90-100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar la cartoful ajuns la maturitatea deplină se vor extinde suprafeţele recoltate. Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la maturarea fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea, precum şi începutul îngǎlbenirii şi cǎderii fiziologice a frunzelor. Rapiţa şi orzul de toamnă înfiinţate în perioada optimă își vor continua fazele de germinare-răsărire (10-20%), totodată extinzându-se suprafeţele însămânţate, în majoritatea regiunilor agricole. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc.) se vor desfășura în condiţii optime.

Recomandări de specialitate

Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale. Continuarea lucrărilor de arat în stratul de sol 0-20 cm. Pregǎtirea terenurilor în vederea însǎmânţǎrilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil. Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU