-

Caracteristici meteorologice

Vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8...16°C în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale și 9...20°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 15...25°C, în aproape toată țara. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 0...14°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute (-4...-1°C) fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat pot fi condiții de producere a brumei. Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 9...19°C, optimă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare, local în centrul și sud-estul Transilvaniei, izolat în nordul și sud-vestul Olteniei, vestul Crișanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile biologice la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zonele depresionare, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor înfiinţate în perioada optimă va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol. Cultura de porumb din jumătatea nordică a ţării îşi va definitiva maturitatea deplină (90-100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare. Sfecla de zahăr va parcurge predominant acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltarea, iar cartoful se va recolta în toate bazinele specializate. Pomii fructiferi se vor afla în fazele de maturare a lemnului, îngălbenire şi cădere a frunzelor, continuându-se de asemenea recoltarea la soiurile tardive. La viţa de vie se vor semnala maturarea coardelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor, în cea mai mare parte a podgoriilor. Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla în fazele de germinare-răsărire (10-80%) şi formarea primelor frunze (10-50%), în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Orzul şi grâul de toamnă vor înregistra germinarea şi răsărirea (10-40%), continuându-se lucrările de semănat, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Lucrările agricole specifice (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor realiza pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zonele afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Recomandări de specialitate

Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale. Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm. Continuarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă. Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU