-

Caracteristici meteorologice

Vremea normală de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 2...10°C la începutul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale şi 6...17°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 6...24°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -3...11°C, pe întreg teritoriul agricol. Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi predominant sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile. De asemenea, se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă) se vor înregistra în estul, local sudul, vestul și centrul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole vor evolua în general normal pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar în depresiunile din centrul şi nordul ţării, precum şi pe terenurile unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfăşura lent. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă se va prezenta medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, în special din estul, sudul, vestul şi centrul ţării. Sub aspect fenologic, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%). Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla predominant la înfrunzire (7-14 frunze) în majoritatea regiunilor agricole, izolat fiind posibil începutul alungirii tulpinii (10-20%), îndeosebi în zonele de câmpie. Seminţoasele vor parcurge stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile, iar la sâmburoase se va continua umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea la soiurile timpurii (cais, piersic). În aproape toate podgoriile, la viţa de vie se va putea înregistra faza de „plâns”, iar în nordul şi centrul ţării se va continua repausul vegetativ. În general, lucrările agricole specifice acestei perioade (fertilizări faziale la cerealierele de toamnă, pregătirea patului germinativ şi însămânţarea culturilor de primăvară din prima urgenţă, executarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, etc.) se vor desfășura în general normal.

Recomandări de specialitate

Controlul vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie. Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi regenerare), precum şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi. Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK). Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară din prima urgenţă (lucernă, mazăre, borceag, etc.).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU