-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2...15 °C, cu 1...6°C peste mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura maximă a aerului se va situa între 8...21 °C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -4...9 °C, în toate regiunile agricole, posibil mai scăzută în estul Transilvaniei. Se întrevăd ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va menține în limite scăzute și local deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în sud-estul, estul și local vestul, centrul și sudul teritoriului agricol. În Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului și Transilvaniei, local în vestul, nordul, sudul și centrul Munteniei, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal în aproape toată ţara, iar în zonele depresionare nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura în continuare uşor mai lent. Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%) la nivelul întregului teritoriu agricol, precum şi izolat alungirea paiului (10-20%) în zonele de câmpie. Starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate. Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra înfrunzirea (6-14 frunze) în toate zonele de cultură, izolat fiind posibilă declanşarea fazei de alungire a tulpinii (10-15%), în special în culturile înfiinţate în epoca optimă. În cea mai mare parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi vor predomina înmugurirea şi dezmugurirea, mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, corcoduş, piersic) aflate la înflorire. La viţa de vie se va semnala faza de „plâns” în majoritatea podgoriilor, iar local se va putea declanșa înmugurirea. Ca urmare, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie, etc.) se vor efectua pe ansamblu în bune condiţii.

Recomandări de specialitate

Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă. Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK). Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole. Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară. Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU