-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9...20 °C, valori apropiate de mediile climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 12...26 °C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 5...14 °C, în majoritatea regiunilor, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse între 10...21°C, optime pentru parcurgerea fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi local, căderi de grindină. Izolat, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în sud-estul și local în estul, sudul, centrul și izolat vestul țării. Rezerva de umiditate a solului se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în nordul, vestul și local centrul, estul și sudul teritoriului agricol. Gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în estul, centrul și sudul Olteniei, estul, sud-estul și vestul Munteniei, izolat în sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creștere și dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie în general normală, pe majoritatea suprafeţelor agricole. De asemenea, starea de vegetaţie a culturilor semănate în perioada optimă se va prezenta bună şi medie, iar la cele tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie spre slabă. La culturile de orz şi grâu de toamnă va fi posibilă definitivarea fazei de apariție a frunzei a treia (90-100%), continuându-se totodată înfrățirea și alungirea paiului (10-100%), precum și apariția fazelor de „burduf”-înspicare (10-40%). Sub aspect fenologic, rapița se va afla la apariţia inflorescenţelor și înflorire (70-100%), iar local apariția silicvelor (10-25%). La floarea-soarelui se va finaliza faza de germinare, plantele aflându-se la răsărire şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) pe aproape întreg teritoriul, precum şi înfrunzirea (4-10 frunze) în zonele de câmpie. Funcție de data semănatului la porumb se vor continua germinarea și răsărirea, formarea frunzei a 3-a (10-100%) și dezvoltarea aparatului foliar în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Sfecla de zahăr va înregistra predominant răsărirea (10-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar, în cea mai mare parte a zonelor agricole. În principalele bazine de cultură, la cartof se vor semnala fazele de încolţire şi răsărire (10-100%), iar local la soiurile timpurii de consum formarea/creşterea lăstarilor. Speciile de sâmburoase vor parcurge creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase, va fi posibilă definitivarea înfloririi, continuându-se legarea şi creșterea rodului. La viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor și formarea inflorescenţelor îndeosebi la soiurile timpurii de masă, în majoritatea podgoriilor. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor desfăşura în general normal.

Recomandări de specialitate

Urgentarea definitivării semănatului/plantatului culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof). Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare) la culturile de câmp. Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tratamente fito-sanitare). Fertilizarea fazială a culturilor de toamnă.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU