-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13...25°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura maximă a aerului se va situa între 18...32°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va oscila între 7...18°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 14...27°C, favorabilă pregătirii terenurilor agricole în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi apariţie a primelor frunze la culturile de rapiţă şi orz semănate până la această dată. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de apă va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe suprafețe extinse din Moldova, izolat în estul și sud-estul Dobrogei, nordul și nord-vestul Munteniei, vestul Crișanei și nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz) semănate până în prezent, cât şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi în continuare stânjenite. La floarea-soarelui va fi posibilă definitivarea lucrărilor de recoltare, în toată țara. Sub aspect fenologic, la hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb se va semnala maturitatea deplină (70-100%) și recoltarea, pe întreg teritoriul agricol. În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr se va afla la îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină. Cultura de cartof va parcurge predominant fazele de maturitate deplină şi recoltare, în majoritatea bazinelor specializate. Pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra coacerea şi maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuându-se totodată lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum. La culturile de toamnă (rapiţă şi orz) se vor semnala germinarea şi răsărirea, precum şi apariția primelor frunze, extinzându-se suprafeţele însămânţate. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc.) se vor desfășura în condiţii în general optime.

Recomandări de specialitate

Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Efectuarea lucrărilor superficiale de pregătire a terenului, îndeosebi în zonele unde conţinutul de umiditate din sol în stratul arabil este scăzut. Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon. Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU