-

Caracteristici meteorologice

Vremea deosebit de rece de la începutul intervalului, va intra treptat într-un proces de încălzire, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -14...4°C la începutul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1...12°C și -1...7°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între -9…10°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -18...5°C în toate regiunile, cele mai scăzute valori fiind posibile în centrul și nord-estul țării, producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitații sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură. Izolat în nordul și nord-estul Moldovei, precum și în centrul Dobrogei conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiții, speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, precum şi cele pomi-viticole se vor afla în starea de repaus vegetativ, în aproape toată țara. De asemenea, la începutul intervalului, pe fondul temperaturilor minime din aer şi sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-7...-10...-15°C), precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă va fi posibilă deprecierea aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor. În funcţie de data semănatului, culturile de orz și grâu de toamnă vor înregistra fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%). Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (7-13 frunze), pe întreg teritoriul agricol al țării. În majoritatea plantațiilor, la speciile pomi-viticole se va semnala starea de repaus biologic. Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, etc.) vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate

Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU