-

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6...20°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 11...24°C, în aproape toată ţara. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 1...15°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 7...19°C în toate regiunile, limite optime parcurgerii proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la speciile de toamnă semănate până la această dată. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase și de luncă se vor menţine condiții de producere a ceții.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa la valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe suprafețe agricole extinse din estul, local centrul, sud-estul, nord-vestul și sud-vestul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele fiziologice ale culturilor de toamnǎ se vor desfǎşura în general normal în aproape toatǎ ţara şi uşor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei. Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnǎ îşi vor continua germinarea, rǎsǎrirea şi apariţia frunzei a treia (20-100%) în majoritatea zonelor agricole. Cele mai avansate fenologic vor fi culturile semǎnate în epoca optimǎ din zonele sudice şi estice aflate la înfrǎţire (10-60%). Funcţie de data semǎnatului, cultura de rapiţǎ va parcurge fazele de rǎsǎrire (30-100%) şi înfrunzire (5-11 frunze), pe aproape întreg teritoriul agricol. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bunǎ şi medie, exceptând semǎnǎturile tardive şi suprafeţele cu deficite de umiditate în sol, unde starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă. La speciile pomi-viticole se vor semnala în continuare maturarea lemnului/coardelor, precum şi îngǎlbenirea/cǎderea frunzelor, în cea mai mare parte a plantaţiilor. În zilele fǎrǎ precipitaţii, lucrǎrile agricole de sezon, (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arǎturi, fertilizǎri, recoltarea de pe ultimele suprafeţe) se vor putea executa în condiţii bune.

Recomandări de specialitate

Finalizarea lucrǎrilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale. Continuarea efectuǎrii arǎturilor adânci de toamnǎ. Aplicarea îngraşǎmintelor pe bazǎ de azot şi fosfor la culturile de toamnǎ. Efectuarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU