-

Caracteristici meteorologice

În primele zile ale perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, după care se va produce o răcire a vremii, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 0...12°C la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și -3...8°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile climatologice, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 1...16°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între -7...8°C în majoritatea regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiții de producere a brumei și a înghețului superficial la sol. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) la nivelul întregii țări, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, în zonele joase și de luncă se va produce ceață, izolat asociată cu burniță.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Transilvania, cea mai mare parte a Banatului, Dobrogei, estul, sud-estul, sudul și izolat în nordul Munteniei, nordul, centrul, estul și sud-estul Moldovei, sudul Crișanei. Gradul de aprovizionare cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe suprafețe extinse din sudul, estul și local vestul teritoriului agricol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal în majoritatea regiunilor, exceptând zonele depresionare unde ritmurile de vegetaţie se vor desfăşura uşor mai lent, datorită temperaturilor mai scăzute din aer şi sol. Totodată, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta în general bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua răsărirea (60-100%), apariţia frunzei a treia (40-100%) şi înfrăţirea (20-100%), la nivelul întregii ţări. Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire (7-14 frunze), în majoritatea zonelor agricole. La pomii fructiferi şi viţa de vie se va definitiva maturarea lemnului şi căderea frunzelor, speciile intrând treptat în starea de repaus vegetativ, în aproape toate plantaţiile. Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi) se vor efectua în bune condiţii, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Finalizarea arăturilor adânci de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Aplicarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ înfiinţate în perioada optimă. Continuarea efectuării lucrǎrilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU