-

Caracteristici meteorologice

Vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală din punct de vedere termic, la nivelul întregii regiuni. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...7°C în primele zile, valori mai ridicate cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale și -7...3°C în restul perioadei, limite apropiate de normele climatologice, pe întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -4...10°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va situa între -10...5°C în majoritatea regiunilor agricole, local producându-se brumă şi îngheţ la sol. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, dar şi mixte în zonele centrale şi nordice, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Banat, pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Crișana, Muntenia, local în nord-vestul, centrul și sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul și sud-estul Moldovei, sudul Olteniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul, nord-estul, estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul și sudul Moldovei, nordul, nord-vestul și vestul Munteniei, estul și sud-estul Dobrogei, izolat în vestul Crișanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, temperaturile din aer şi sol vor fi favorabile parcurgerii ritmurilor vegetative ale plantelor în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia depresiunilor centrale şi nordice, unde procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în general medie şi slabă, îndeosebi în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol. Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea (80-100%) precum şi apariţia frunzei a treia (40-100%). Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul, vestul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (7-15 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie. La speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic în majoritatea plantaţiilor. În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Efectuarea arăturilor adânci pe terenurile agricole unde umiditatea solului permite intrarea utilajelor în câmp. Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole. Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU