-

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 1...15°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 6…19°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -4...11°C în toate regiunile agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț superficial la sol. Se prognozează precipitații predominant sub formă de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Izolat în nordul și nord-estul Moldovei se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

La culturile de câmp, pe fondul temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, în ultimele zile ale intervalului va fi posibilă reluarea treptată a proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei se va menţine starea de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic. Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge înfrunzirea şi înfrăţirea (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (20-100%). Cultura de rapiţă din Dobrogea, Transilvania, Muntenia şi Moldova va înregistra dezvoltarea aparatului foliar, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabă. În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va semnala repausul vegetativ. Izolat, pe terenurile cu expoziţie sudică, la speciile timpurii de sâmburoase va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod. Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura în bune condiţii, îndeosebi pe terenurile agricole unde umiditatea solului va permite efectuarea unor lucrări de calitate.

Recomandări de specialitate

Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie. Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă. Continuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU