-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, vremea mai rece sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -12...1°C în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1...6°C și -4...9°C spre sfârșitul perioadei, mai ridicată cu 1...7°C în raport cu mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între -3...12°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura minimă a aeruluiva fi cuprinsă între -20...6°C în aproape toate regiunile, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheț la sol. Se întrevăd precipitaţii sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţăşi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului. Local, vor fi condiţii de producere a ceții, asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternicăși extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Transilvaniei și Moldovei, local în jumătatea de vest a Banatului, sudul Crișanei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Crișana, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, sudul, sud-vestul și vestul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul și sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. Temperaturile minime negative din aer din primele zile ale intevalului, situate sub limitele biologice critice (-10°C...-15°C...-20°C) de rezistenţă a plantelor, în absenţa stratului protector de zăpadă, vor accentua gradul de vătămare al aparatului foliar la speciile de toamnă, fiind posibile brunificări ale vârfului frunzelor, precum şi îngălbenirea sau uscarea celor bazale. Totodată, va fi posibilă afectarea viabilităţii mugurilor de rod la pomii-fructiferi şi viţa de vie, funcţie de intensitatea şi durata gerului, în special în plantaţiile din centrul, estul, sudul şi nordul ţării. Culturile de orzşi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%). Rapiţa înfiinţată în perioada optimă pe suprafeţe restrânse îşi va continua înfrunzirea (4-12 frunze), starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se în general medie spre slabă. Pomii fructiferişi viţa de vie se vor afla în stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile. Pe terenurile cu expoziţie sudică, izolat se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile pomicole timpurii de sâmburoase. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar, în majoritatea regiunilor agricole.

Recomandări de specialitate

 Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomicole şi viticole; •Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadăşi cu îngheţsuperficial la sol; •Aplicarea îngrăşămintelor organice în plantaţiile pomi-viticole; •Administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU