-

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toate regiunile agricole. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -9...9°C, mai ridicată cu 1...9°C comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între -3…12°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -14...6°C în cea mai mare parte a teritoriului, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei și nordul Moldovei, producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) izolat în nordul și nord-estul Moldovei, precum și în centrul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus biologic, în aproape toată ţara. Pe suprafețele agricole fară strat protector sau superficial de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistență (-10...-15°C) a plantelor, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri/arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi la începutul intervalului. Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie. Cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă va înregistra faza de dezvoltare a aparatului foliar (6-10 frunze), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. La pomii fructiferi şi viţa de vie se va menține starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. Ca urmare, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot la culturile de toamnă, precum şi a celor organice în vii şi livezi.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU