-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina o vreme în general mai caldă decât în mod normal, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2...15°C, valori mai ridicate cu 1...6°C comparativ cu normele climatologice, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8...20°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -4...10°C în cea mai mare parte a ţării, izolat producându-se brumă și îngheţ la suprafața solului. Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în aproape toată tara, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) spre sfârșitul perioadei, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe profilul de sol de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Muntenia, local în sudul, estul, izolat centrul și nord-vestul Transilvanei, nordul Banatului. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, și vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole vor evolua normal în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile vegetative se vor desfășura uşor mai lent. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol. Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire (30-100%) şi alungirea tulpinii (10-30%), iar culturile înfiinţate tardiv vor parcurge apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (60-100%). Sub aspect fenologic, la cultura de rapiţă se vor menține fazele de dezvoltare a aparatului foliar (9-17 frunze) şi alungirea tulpinii (10-15%). În majoritatea plantaţiilor pomicole se vor înregistra înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie îşi va continua faza de „plâns”, izolat fiind posibilă declanşarea înmuguririi. Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare) se vor desfăşura în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă. Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK). Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole. Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară. Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU