-

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3...14°C, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura maximă a aerului se va situa între 9...19°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va oscila între -6...9°C, în aproape toată țara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 1...11°C, valori favorabile parcurgerii primelor faze de vegetație (germinare-răsărire) la culturile înființate până în prezent, precum și continuării însămânțărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc). Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoțite de intensificǎri de scurtă durată ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local în nordul și nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul și izolat în centrul Transilvaniei. În Maramureș, Crișana și Oltenia, local în nord-estul și vestul Banatului, nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul și sud-vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare și local apropiate de optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, procesele vegetative vor fi uşor încetinite. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, înfrăţire și alungirea paiului (40-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Rapiţa se va afla predominant la înfrunzire (10-18 frunze) şi alungirea tulpinii (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, precum şi în semănăturile tardive. Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea şi începutul creşterii frunzelor, iar la seminţoase se vor semnala înmugurirea şi dezmugurirea. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie vor predomina fazele de „plâns” și înmugurire. La culturile de primăvară (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, lucernă.) însămânţate până la această dată, izolat se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire). Totodată, la floarea-soarelui, sfeclă de zahăr şi porumb se vor efectua pe suprafeţe agricole extinse, atât pregătirea patului germinativ, cât și lucrările de semănat. Lucrările agricole de sezon (semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, pregătirea patului germinativ, etc.) se vor efectua în general normal la nivelul întregii țări.

Recomandări de specialitate

Efectuarea însămânţărilor culturilor din prima urgenţă (orzoaică, ovăz, borceag, lucernă, sfeclă de zahăr); • Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof); • Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe; • Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU