-

Caracteristici meteorologice

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7...20°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale și 11...24°C spre sfârșitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 14...31°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului se va situa între 0...17°C, în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzute în depresiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 9...22°C la scara întregii ţări, favorabilă parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent. Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice si intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crișana și Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei. Izolat în nordul Olteniei și al Maramureșului, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de umiditate va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul și sud-vestul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, estul, nordul, izolat în sudul, centrul și vestul Munteniei. În Maramureș și Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local în nordul, vestul, sudul și sud-estul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul și sudul Transilvaniei, estul, centrul și sudul Moldovei, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura în general în ritmuri normale în cea mai mare parte a teritoriului agricol, uşor mai intensificate pe terenurile cu bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, spre sfârşitul perioadei, pe fondul cerinţelor maxime faţă de apă ale plantelor şi în condiţiile menţinerii unor deficite ridicate de apă în sol, fiind posibilă apariția fenomenului de ofilire temporară a frunzelor în orele de amiază, precum şi îngălbenirea/uscarea parţială/totală a aparatului foliar, atât la culturile de toamnă, cât şi la prăşitoare. Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge alungirea paiului (20-100%) şi înspicarea (10-40%), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general bună. În culturile înfiinţate tardiv se va definitiva înfrăţirea (100%), continuându-se totodată faza de alungire a paiului (10-100%), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu, medie şi slabă. Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă îşi va definitiva alungirea tulpinii (90-100%), aflându-se predominant la înflorire (10-100%). În semănăturile efectuate în epoca optimă din jumătatea de sud se va continua faza de formare a silicvelor (10-25%). La floarea-soarelui şi porumbul semănate până în prezent se vor înregistra germinarea (60-100%), răsărirea (30-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-100%), pe majoritatea suprafețelor agricole. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţia primei perechi de frunze adevărate (10-100%). Soiurile timpurii de cartof vor înregistra fazele de încolţire, răsărire şi dezvoltarea primelor frunze (10-100%). La speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase predominante vor fi fazele creştere a fructelor/lăstarilor, precum şi înfrunzirea, iar la seminţoase (măr, păr, gutui), înfrunzirea, înflorirea şi legarea rodului. Viţa de vie îşi va continua fazele de dezmugurire, înfrunzire, precum şi apariţia inflorescenţelor la soiurile timpurii de masă, în toate podgoriile. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (semănat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate

Finalizarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahăr, cartof). Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă. Continuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor din culturile de toamnă. Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU