-

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 17...29°C, valori mai ridicate cu 1...5°C în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 23...34°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va situa între 11...23°C, pe aproape întreg teritoriul. Se prognozează ploi sub formă de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, se pot înregistra cantități de apă semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiții de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul și vestul Moldovei, nordul, centrul, vestul și izolat estul Munteniei, nordul Olteniei și al Crișanei, nord-estul Banatului. Conținutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Oltenia și Muntenia, nordul, nord-vestul și vestul Banatului, vestul și sudul Crișanei, centrul și izolat sudul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, temperaturile maxime mai ridicate din aer şi sol vor determina o intensificare a ritmurilor de creştere şi dezvoltare la toate speciile agricole, în aproape toată ţara. Totodată, în zilele cele mai calde, la culturile de toamnă se va produce forţarea proceselor de coacere, iar la prăşitoare, local, se va înregistra fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele amiezii, precum şi îngălbenirea/uscarea prematură a frunzelor bazale. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, în special pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic şi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică. Grâul de toamnă se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic din zonele nordice şi centrale se va definitiva maturitatea ceară (100%), continuându-se totodată maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui îşi va finaliza formarea capitulului (100%), aflându-se predominant în fazele de înflorire şi maturitate în ceară (10-100%). Cultura de porumb va parcurge formarea paniculului (50-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Sfecla de zahăr din principalele bazine de specialitate îşi va definitiva dezvoltarea aparatului foliar, continuându-se alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (10-100%), iar cartoful pentru consum va înregistra înflorirea şi creşterea tuberculilor (60-100%), precum şi începutul veştejirii vrejilor la soiurile de vară. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla la creşterea rodului/frunzelor/lăstarilor, acumularea zahărului și coacerea fructelor, iar soiurile de sezon vor parcurge maturarea fructelor şi recoltarea. La viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor şi a lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă vor predomina dezvoltarea boabelor, în cea mai mare parte a podgoriilor. Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor efectua în bune condiţii, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă și fructele de sezon. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale. Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică. Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie, respectiv combaterea bolilor şi dăunătorilor, fertilizări, erbicidări, praşile manuale.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU