-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, în acest interval se va menţine o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole, chiar caniculară, îndeosebi în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17...28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, în cea mai mare parte a țării. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 24...34°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 9...21°C, în aproape toată țara. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. De asemenea, izolat vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-100 cm, conținutul de apă în cultura de porumb neirigat se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei și Olteniei, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, vestul și sudul Crișanei, centrul, izolat sudul Transilvaniei. În Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, izolat în nord-vestul și vestul Moldovei, nord-vestul și estul Munteniei, nordul Olteniei și al Crișanei, nord-estul Banatului aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, se vor înregistra în continuare ofilirea temporară şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază la prăşitoare, uscarea frunzelor bazale şi forţări stadiale, starea de vegetaţie a culturilor depreciindu-se treptat, în special pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate. La floarea-soarelui va fi posibilă finalizarea fazei de înflorire (100%), culturile aflându-se predominant la maturitate ceară (10-100%), precum şi maturitate deplină (10-60%), în special în semănăturile efectuate în epoca optimă şi pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Cultura de porumb se va afla la înflorirea paniculului (60-100%) şi mătăsire (50-100%), precum şi maturitate în lapte şi ceară (10-100%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. În centrul, estul şi vestul ţării, la sfecla de zahăr se va înregistra creşterea intensă a rădăcinii în grosime şi greutate, iar cartoful va parcurge creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice la soiurile de vară. La pomii fructiferi (seminţoase) vor predomina fazele de creştere şi dezvoltarea a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar la sâmburoase se va continua recoltarea. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum şi izolat coacerea boabelor. Lucrările agricole de sezon se vor putea desfăşura în general în condiţii bune, în cea mai mare parte a ţării.

Recomandări de specialitate

Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidări, etc.).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU