-

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 10...22°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18...28°C, la nivelul întregii țări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 2...16°C, pe majoritatea suprafețelor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei. La adâncimea de 5 cm în sol, temperatura medie diurnă se va situa între 11...23°C, favorabilă parcurgerii fazelor incipiente de vegetație la culturile de toamnă înființate până la această dată. Se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, însoțite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În statul de sol 0-20 cm ogor, conținutul de apă se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în nordul, sudul și estul Munteniei, izolat în centrul și vestul Moldovei, sud-estul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de rapiţă şi orz de toamnă semănate până în prezent, cât şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi în continuare stânjenite. De asemenea, la speciile de toamnă înfiinţate până în prezent, pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică, ritmurile de creştere şi dezvoltare (germinare, răsărire, înfrunzire) vor fi încetinite. Cultura de floarea-soarelui se va recolta pe suprafeţe agricole extinse la scara întregii ţări, izolat fiind posibilă finalizarea acestora. Hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb vor înregistra maturitatea deplină (30-100%) şi recoltarea, pe întreg teritoriul agricol. La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină. Cultura de cartof va parcurge fazele de maturitate deplină şi recoltare, în majoritatea bazinelor specializate. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla la coacerea şi maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuându-se totodată lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică. Culturile de toamnă (rapiţă şi orz) vor înregistra germinarea şi răsărirea (10-50%), precum şi formarea primelor frunze (10-25%), extinzându-se suprafeţele însămânţate, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc., în aproape toată ţara.

Recomandări de specialitate

Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale. Efectuarea arăturilor de toamnă. Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU