-

Caracteristici meteorologice

În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 11...24°C în majoritatea regiunilor, valori mai ridicate cu 1...10°C în raport cu mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 17...30°C, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3...17°C, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 13...26°C în cea mai mare parte a regiunilor, limite optime pentru desfăşurarea fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară, precum şi continuării însămânţărilor. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în toate regiunile agricole. În stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, la nivelul întregii țări.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În general, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, iar în zonele de câmpie, ritmurile de creştere şi dezvoltare vor fi mai intense. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în continuare bună şi medie în culturile înfiinţate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele semănate tardiv. În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la înfrăţire şi alungirea paiului, iar în zonele de câmpie din vestul, sudul şi sud-estul ţării va fi posibilă declanşarea fazelor de „burduf” şi înspicare. Rapiţa înfiinţată în epoca optimă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (20-100%), precum și local apariția silicvelor, cu o stare de vegetaţie a plantelor bună şi medie. În toate plantaţiile pomicole, soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, corcoduș) vor parcurge creşterea rodului şi înfrunzirea, iar la seminţoase (măr, păr, gutui) se va înregistra înflorirea şi legarea rodului la măr. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala fazele de dezmugurire şi creştere a frunzelor şi lăstarilor. Floarea-soarelui şi porumbul se vor afla la geminare şi răsărire (20-100%) în cea mai mare parte a ţării, precum şi apariţia primelor frunze (10-30%), îndeosebi în zonele sudice şi vestice. La sfecla de zahăr şi cartoful plantate pe suprafeţe restrânse se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi încolţirea (10-30%). Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi favorabile efectuării lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc).

Recomandări de specialitate

Continuarea pregătirii patului germinativ în vederea semănatului culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof), îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Definitivarea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă, etc.). Administrarea îngrăşămintelor complexe la speciile de toamnă. Aplicarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de câmp, precum şi în vii şi livezi.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU