17
Aprilie
2017

Cu inima deschisa

Cu inima deschisa

Între noi, de Sărbători. În a doua zi de Paşte, vă invităm să urăm şi petrecem, aşa cum numai noi românii ştim să o facem.

Două ore de muzică, voie bună şi urări adresate ”Cu inima deschisă”, celor dragi sufletului nostru, într-o ediţie specială de sărbători.

Să petrecem împreună aşa cum numai noi cei din marea famile ”Antena Satelor” ştim să o facem.

Luni, de la ora 21.00, într-o ediție „Cu inima deschisă”, realizată de Simona Popescu.

Categoria: Promo Emisiuni, Cu inima deschisă

17
Aprilie
2017

Viata la tara

Viata la tara

Hristos a înviat!

Învierea Domnului a fost întâmpinată, cu multă lumină și bucurie, sătenii au mers la sfânta biserică primeniti sufletește și îmbrăcați în straie de sărbătoare.

Vestea cea bună a ajuns la fiecare suflet, creștinii petrecând Prima zi de Paște, în voie bună și cu bucate alese, alături de cei dragi.

Petrecem și azi împreună la Antena Satelor și vă invităm să împărtășiți cu noi gândurile și trăirile care vă animă în prima zi din Săptămâna Luminată.

021.311.12.41 și 021.319.05.04 sunt numerele noastre de telefon la care vă așteptăm să povestim pe îndelete cum simțiți în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului.

Cât de luminos vă este sufletul, cine vas ta alături la ceas de sărbătoare?

Luni, în ediția realizată de Tatiana Mircea.

De la ora 12:20, numai la Radio Antena Satelor.

Categoria: Promo Emisiuni, Viaţa la ţară

15
Aprilie
2017

Cu inima deschisa

Cu inima deschisa

În așteptarea luminii sfinte a Învierii, suflet lângă suflet, să ne dovedim faptul că suntem o mare familie de credincioși.

Important este ca în această noapte să nu fim singuri și să nădăjduim împreună că Învierea va schimba ceva în comportamentul celor ca noi!

Să ne dorim să avem grijă unii de alții, să putem să nu mai fim indiferenți la suferințele apropiațillor noștri! Să ne ascultăm și să ne și auzim într-o lume surdă la nevoile esențiale!

Sâmbătă, de la ora 21:00, în emisiunea „Cu inima deschisă”, realizată de Robina Cornaciu.

Categoria: Promo Emisiuni, Cu inima deschisă

15
Aprilie
2017

Fecior la oaste

Fecior la oaste

Radio Antena Satelor vă invită la o nouă ediţie " Fecior la oaste".

Astăzi, vom continua dialogul nostru cu Părintele Mirel, absolvent al Școlii Militare din Pitești, apoi al Facultății de Teolgie, preot de caritate la biserica Sfântul Elefterie vechi, a comunității surzilor din capitală.

Rămâneți alături de noi pentru a afla de la invitatul nostru cum decurg slujbele în acest lăcaș sfânt și cum le percep cei care trăiesc într-o lume a tăcerii.

De la ora 11:30, alături de Cecilia Sfetcu.

Categoria: Promo Emisiuni, Fecior la oaste

15
Aprilie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

În Sâmbăta Mare ascultați o ediție specială a emisiunii “De prin lume adunate“.

Pas cu pas vom pleca de pe meleaguri mioritice, cutreierând întreg Globul Pământesc pentru a redescoperii magia sărbătorilor Pascale.

Începem această aventură a cunoașterii într-un sens invers, adâncindu-ne în istoria lumii.

Credințele creștine și precreștine legate de anotimpul renașterii vor aduce la lumină dragostea pentru natură și oameni și jertfa Mântuitorului Isus Hristos pentru viețuitoarele Terei.

Multe popoare străvechi păstrează foarte multe legende. Frigienii, anticii locuitori ai Asiei Mici, credeau că puternicii lor zei adorm odată cu solstițiul de iarnă, și se trezesc la echinocțiul de primăvară.

O legendă greacă relatează despre întoarcerea Persephonei, fiica Demetrei, zeița pămantului și a grânelor din “lumea de dincolo”.

Dintre obiceiurile lumii contemporane legate de sărbătoarea Paștelui alegem câteva.

În Mexic, Paștele ține două săptămani, în Finlanda, copiii se transformă în cerșetori, în Germania se aprind focuri uriașe din brazii de Crăciun, în Australia iepurașul este înlocuit de un cangur, iar în satele elvețiene fântânile sunt decorate în această perioadă cu panglici colorate, ouă vopsite și flori.

Călătorim la “De prin lume adunate” și pentru a înțelege ce prăjituri și bucate obișnuiesc oamenii să așeze pe masa de Paște.

Călătoria gastronomică ne va purta prin Grecia, Italia, Franta și Țările Scandinave.

De la ora 10:05, împreună cu Tatiana Mircea.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

15
Aprilie
2017

Vesti si povesti

Vesti si povesti

Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Învierii, în care gospodinele pregătesc majoritatea mâncărurilor, dar și hainele noi care vor fi purtate în zilele de sărbătoare.

La “Vesti și povesti”, aducem un cadou de Paște tuturor femeilor care vor să își pună în evidență trăsăturile.

Și ne-am gândit la un produs care să încânte toate doamnele și domnișoarele: rujul care se mănâncă-este cel mai inspirat cadou pe care vi-l oferim. Nu este o glumă … este un produs 100% românesc, inventat la Cluj-Napoca.

Iar tânăra LAVINIA CĂLINOIU, doctorand-cercetător în cadrul Universitătii de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ne va introduce în domeniul gastronomiei moleculare despre care veți afla că nu este un mod simplu de a găti, ci se bazează pe o amplă cercetare la nivelul structurii alimentelor.

Însoțiți-ne pe calea undelor, la Radio România Antena Satelor.

Sâmbătă, de la ora 13.00, avem o nouă serie de “Vesti și povesti”.

Cu LILIANA CRISTEA.

Categoria: Promo Emisiuni, Veşti şi poveşti

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

ULTIMELE ŞTIRI

Doar pentru pasionați: ateliere de creație la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti, Argeş

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti, Argeş, organizează, ...

În această seară se încheie, la Pitești, cea mai mare expoziție dendrofloricolă din România

După cum transmite corespondentul Radio România Antena Satelor, ...

„Artă populară japoneză din regiunea Tohoku” la Muzeul Satului

 

Ambasada Japoniei, Japan Foundation şi Muzeul Național al Satului ...

Ținutul Buzăului. Priveliști, rosturi, povești la Muzeul Național al Țăranului Român

 

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 26 ...

Bani nerambursabili prin Grupurile de Acțiune Locală pentru proiecte de investiții în agricultură și infrastructura din mediul rural

 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunță lansarea sesiunii ...

Agricultura se face din fața calculatorului. Celebrul joc Farmville a devenit realitate

Cu toții ne amintim de celebrul joc propus de Facebook, Farmville, care a ...

Festivalul Naţional – Concurs de muzică populară „Sus la munte, la Muscel” stă să înceapă

În Săptămâna Luminată, mai precis între 19 și 22 aprilie la ...

ANOFM oferă peste 26.000 locuri de muncă

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Piteștiul va fi capitala florilor timp de 3 zile

Cea mai mare expoziție dendrofloricolă din România, care are loc de 40 de ...

Mâine are loc proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2017

Proba scrisă a examenului naţional de definitivare în ...

Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor a devenit operațional

Unitățile din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a ...

Producătorii de lapte şi fermierii primesc ajutoare de adaptare

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură aduce la cunoștință ...

Omul sfințește locul. Despre meșteșugul picturii pe sticlă cu artistul Ioan Borlean

În credința că „veșnicia s-a născut la sat”, artistul Ioan ...

Târgul Agro Pitești își așteaptă vizitatorii cu multe surprize

La Pitești, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș organizează și ...

Concurs de muzică populară pentru tineri, săptămâna viitoare, la Caracal

Festivalul Concursului de muzică populară intitulat "De dor de primăvară" va ...

REŢETE DE SUFLET

Nunțile miezului de vară și-o rețetă neobișnuită, de purcel împănat cu boabe de strugure
Exista un moment cu totul special in vara cand nuntile intra intr-o rotire fara sfarsit. Fara sfarsit am spus? Nu, nu
Rețeta de suflet. Firul de indrușaim
Plimbare leneşă pe străzile pieptişe ale Chorei. Peste capetele de ţiglă roşie ale caselor îndesate unele
Rețeta de suflet. Un gând de Înălțare
Pe-acasa pe la noi, in Moldova bunicilor, ziua de Ispas trecea cu oua rosii, cu ceapa si usturoi verde, cu o pulpa de
Rețeta de suflet. Plăcinte coapte în „ler”
În ler – cuptorul tradiţional al moţilor – se fac «şi pânea, şi prăjiturile, şi
Rețeta de suflet. De la „crudivorism” la „raw vegan”
Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe
Rețeta de suflet. Poveste de la conac
S-a intamplat sa gasesc intr-o zi, in galantarele unui supermarket, potarnichi. Pasaruici mari abia cat pumnul unui
Rețeta de suflet. Marea bucătărie uitată a Ardealului
Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de
In Evul Mediu, primele reţetare care apar sunt in strănsă relaţie cu cărţile de medicină. In "Antidotarium Mesuae"
Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte
Rețeta de suflet. O ciorbă și legenda ei
Creatorii de rețete (tradiționale!), ca și creatorii de folclor, nu sunt numai apanajul unui timp care a trecut. Un
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Rețeta zilei de luni. Supă de nohot
Rețeta zilei de azi ne trimite departe, in trecutul culinar al unei Românii savuroase. Și chiar dacă ingredientul
Rețeta zilei de duminică. Clapon umplut cu tocătură
Acum un veac si mai bine, Ecaterina S. Comsa se adresa „Matroanelor romane”, in prefata cartii sale de
Rețeta zilei de sâmbătă. Înăbușita Coasta de Argint
Iata o pregatire culinara, in adevar delicioasa. O recomandam cu tot dinadinsul pentru gustul ei fin, desi pregatirea
Rețeta zilei de vineri. Păstrăv cu sos de migdale
Reteta de peste care urmeaza poate fi gatita in oricare zi a anului. Dar acum, parca, se potriveste mai bine ca
Rețeta zilei de joi. Tochitura moldovenească a Niculinei Măric
Tochitura moldoveneasca! Reteta aceasta este atat de populara pe plaiurile moldovenesti, incat nu exista gospodina care
Rețeta zilei de miercuri. Găină oltenească
Miercurea din Saptamana Luminata poarta numele de Sfanta Mercurie. Barbatii se duc sa munceasca la camp, insa femeile
Rețeta zilei de marți. Pâine pentru Săptămâna Luminată
Saptamana Luminata se deschide o data cu vestea cea mare a Invierii lui Hristos! In Saptamana aceasta a Pastelui,
Rețeta zilei de luni. Așchii cu vin
Saptamana Luminata sta sub semnul luminii şi prima slujba din aceasta saptamana incepe prin cuvintele ”Veniţi de
Rețeta zilei de duminică. Miel umplut cu pâine ca la Vâlcelele Bune
Hristos a Inviat! In lumina cruda a soarelui de aprilie, Ludovic Bultean, gospodar din Vilcelele Bune ale
Rețeta zilei de sâmbătă. Cozonac moldovenesc
In Sambata Pastilor se fac toate bucatele ce vor fi puse pe masa in cinstea Invierii Domnului. Cojile de oua se arunca
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

TRADIŢII

Sfântul Gheorghe, patronul naturii înverzite
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți în calendarul creștin-ortodox. El
Săptămâna Patimilor
Acestea sunt ultimele zile din Postul Paștelui, iar creștinii retrăiesc tensiunea clipelor de la sfârșitul vieții
Lăzărelul, sâmbăta învierii lui Lazăr
Săptămâna dinaintea Floriilor este numită „a Floriilor”, ziua cand florile, plantele de orice fel
Floriile, sărbătoarea Renașterii
De Florii, una dintre marile sărbători ale lumii creștine, elementele creștine și precreștine se îmbină în
Lăsata Secului, ziua în care se cere iertare și se aprind focuri uriașe.
 Lăsata Secului reprezintă o sărbătoare ce semnifică ultima zi când se mai poate mânca "de dulce",
Dragobetele, sărbătoarea românească a dragostei
În tradiţia românească, Dragobetele marca începutul primăverii, fiind ţinut înainte de 1
Sfântul Vlasie, în popor
Sfântul Vlasie,  episcopul Sevastiei, este pomenit, an de an, pe 11 februarie. Sărbătoarea lui continuă
Tradiții de Bobotează
Boboteaza are, pe lângă înţelesurile creştine, trăsături de mare sărbătoare populară. În ziua
Ce tradiții mai păstrează românii de Anul Nou?
Tradițiile străvechi de Anul Nou continuă să fie păstrate cu sfințenie în satele românești, in ciuda
Crăciunul în tradiția românească
Cântarea cântecelor de stea este o parte foarte importantă din festivitățile Crăciunului românesc.
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Ceramica de Horezu, marcă identitară a românilor
Un meşteşug tradiţional unic, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femeile din partea de nord a judeţului
Moara de apă din Topleţ macină porumb la Muzeul ASTRA
În luna iunie a anului trecut, două mori din patrimoniul Muzeului ASTRA, una de apă şi alta pe tracţiune
Micii mari meşteşugari din nou la Sibiu!
În perioada 29 iulie - 2 august 2015, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte cea de aXX-a
Semne în lemn de Maramureș
Cadre pentru ușă, poartă, fereastră. Mii de troițe din lemn. Mult lemn. Pentru o viață și pentru mai multe vieți.
„Stuful românesc e beton”... pentru constructorii de case din Europa
Delta Dunării este cea mai mare rezervație naturală din Europa. In anul 1991 a dobândit recunoașterea
Mobilă pentru totdeauna
Meșterii satului de odinioară creau obiectele necesare gospodăriilor sătești. Fiecare obiect poartă denumiri arhaice de
Civilizaţia rurală a lemnului
Lazile de zestre, dulapurile, blidarele, culmile de pat etc., aceste obiecte pline de farmec si mister, realizate de
Ţesutul, artă şi meşteşug
Fragmente de tesaturi au fost descoperite datand inca din epoca bronzului pe teritoriul tarii noastre, mai precis
Să învârtim iar roata olarului
Olaritul reprezinta o indeletnicire pe care noi romanii o mostenim din adancul timpurilor, de la indepartatii nostri
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
”Face umbră pământului degeaba„
Zicem, câteodată, fiind excesiv de critici la adresa cuiva ce ni se pare că pierde mult timp nefăcând nimic
”Leneșul mai mult aleargă”
Cum o fi asta?! După ce că leneșul este leneș, cum să alerge așa de mult încât să i se ducă buhul de
”Hoțul cu un păcat, păgubașul cu mai multe”
Mda! Am citit odată că un asemenea proverb trebuie să-l fi inventat un mare hoț ce s-a pomenit vorbind pentru a se
”Năravul din fire, n-are lecuire”
Da, un viciu persistent în viața noastră ar putea însemna o nărăvire la obiceiuri nu tocmai ortodoxe sau
Nu râvni la bunul altuia
Practic, proverbul acesta, derivă din cea de-a zecea poruncă sfântă și care te îndeamnă... ” Sa nu
”Mi-am răcit gura de pomană”
Sau, ți-ai răcit gura degeaba, sau și-a răcit gura de pomană, iată vorbe rostite de cei ce vor constata de-alungul
”Când ne-o fi mai rău să ne fie ca acum”
Nu cunosc vreo vorbă care să mă intrige mai mult ca aceasta! Păi, cum să pot să o accept, așa cum vine ea din
”Când omul cade, îi piere și umbra”
Rostesc vorba aceasta și îmi vine brusc să mă uit în spate, sau în lateral; de mult nu mai știu dacă
”Rău cu rău dar mai rău fără rău”
Păi, da, este un lucru dovedit că trăind lângă un om rău, mult timp, când acesta dispare, toate
”Vecinul de lângă casă niciodată nu te lasă”
Iată un proverb care te face să zâmbești, de cum îl rostești, mai ales dacă ești de pe la țară! Cei care
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Noul Pavilion Muzeal Multicultural de la Muzeul Astra din Sibiu
La sfârșitul lunii noiembrie s-a finalizat componenta proiectului Patrimoniu Deschis care prevede construcția
Povestea lăzilor săseşti din Transilvania ajunge în capitala ţării
Fiind gândită de la început ca o expoziţie itinerantăPovestea lăzilor săseşti din Transilvania
”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei”
Expoziţia ”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei” se va deschide joi,
Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului”, în municipiul Băileşti
Primăria Municipiului Băileşti, Consiliul Local Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea” organizează, pe
Global Mindscape, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi
Cea de-a şasea ediţie a Divan  Film Festival a ajuns la final
Duminică, 30 august, s-a încheiat cea de-a șasea ediție a DivanuluiDegustătorilor de Film și Artă Culinară,
Festivalul ,,Tarafuri şi Fanfare
Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă organizează astăzi, cea de-a X-a ediţie a
Târgul Comunităţilor Rurale, editia a III-a
O zonă pe care multă lume încă nu o cunoaşte, va fi ,,expusă” în acest sfârşit de
Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a X-a
Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă şi Asociaţia Culturală GRIGORE LEŞE
Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare
Unicul festival din ţară ce reuneşte tradiţii, arte şi realităţi culturale din ţară şi din străinătate, se
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

CALENDARUL TRADIŢIILOR POPULARE

Iarna
Tradiţii:   Iarna se numeşte tot răstimpul cât ţine omăt. Ea se începe la Sf. Nicolae şi durează până la
Toamna
Tradiţii:   Toamna se începe de la Sf. Maria Mică şi durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Când tună
Vara
Tradiţii:   Vara începe cu Sf. Onofrei şi durează până la Sf. Maria Mică, 8 septembrie. Miezul verii sau
Primăvara
Tradiţii:   Primăvara se începe, după unii, cu prima lune din martie, după alţii când se sfârşesc zilele
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Aprilie
Solomon a făcut ca luna lui april e jumătate cald şi numai jumătate frig, ca să poată oamenii samana pământul, să se
Martie
Mart e cea mai nesănătoasă lună; mart se numără din ziua de Sf. Toader şi ţine mai tot postul. În ziua ceea
Februarie
Poporul zice că luna lui februarie este: ferică şi desferică. Poate că unde în luna lui februarie începe a
Ianuarie
Începeţi să deregeţi gardurile, cercetaţi des prin pivniţă poamele, zarzavaturile; aerisaţi pe la amiazi
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Cum măsurau sătenii timpul
Măsurarea timpului pentru țăranul de odinioară nu se facea exact și precis ca astăzi. ”Timpul Țăranului este mai puțin
Momentele zilei
Înainte de răsăritul soarelui Ȋn popor se spune că trebuie să te scoli înaintea soarelui, căci e păcat să răsară
«
»
  • 1
  • 2